Docent: Dirk Boncquet
Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als eigendom van de hele wereld, onvervangbaar en uniek, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden. Alleen erfgoed dat is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO mag deze titel dragen.
Het materieel werelderfgoed bestaat momenteel uit 1092 werelderfgoederen verspreid over 167 landen. België telt er voorlopig 13 waaronder een aantal belforten en begijnhoven, maar ook bv de Grote Markt van Brussel, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik, de Scheepsliften van het Canal du Centre, maar ook het Stocletpaleis, of het huis Guiette van Le Corbusier. Een voorlopige lijst met o.a. het oeuvre van Henri Van de Velde, herdenkingsplaatsen van WO I, de overdekte galerijen van Brussel enz. staat op het programma om te evalueren.
We overlopen aan de hand van voorbeelden het ontstaan en de geschiedenis van Unesco en de Werelderfgoedconventie, hoe de organisatie werkt, welke spelers aan zet zijn, wat de procedure is, welke criteria er worden aangewend. Vervolgens spitsen we ons toe op de toestand in Vlaanderen. Wat zijn de gevolgen van deze erkenning? Waarmee dient rekening gehouden te worden? Hoe gaan we hiermee om?
Prijs: 250 euro – Inbegrepen zijn de lezing (2,5u – 20 minuten pauze), en de verplaatsingskosten van de docent. De docent voorziet zijn eigen laptop. De aanvrager voorziet een verduisterbare ruimte, beamer, scherm en geluidsinstallatie indien nodig.
Heb je interesse om deze lezing voor je groep te boeken, contacteer ons dan via info@amarant.be