Blijf op de hoogte
Nieuws

Vrouwen aan de top in 2022!

2 december 2021

“Do women have to be naked to get into the Met. Museum?”, het was de ludieke slogan waarmee de Guerilla Girls, die zich inzetten om seksisme in de kunstwereld te bestrijden, zich voor het eerst bekend maakten. Dat was 1989, maar is er ondertussen al veel veranderd?

Wist je dat we de eerste vrouwelijke componist in de Klara top 100 van 2021 pas op plaats 25 vinden? … De eer is aan Clara Schumann. Wist je dat we tussen de 100 nummers uit de Lage Landenlijst 2021 maar 13 vrouwelijke artiesten vinden? Wist je dat we in de literaire canon, 50 (+1) essentiële teksten uit de Nederlandstalige literatuur, maar 5 schrijfsters ontdekken? Wist je dat Tina Turner de enige solozangeres is die je in de top 50 van de 1000 klassiekers van Radio 2 vindt? OK, er is ABBA en Fleedwood Mac… en Raymond zingt twee keer over meisjes, Mia en Jude passeren, … maar dat is het. 

Bij Amarant denken, weten en hopen we dat dit beter kan. Deze winter bevragen we de ongelijke verhouding tussen mannen en vrouwen in de kunstcanon, en onder de vlag ‘Vrouwen aan de top’ zetten we verdere stappen om vrouwelijke kracht en talent onder de aandacht te brengen. 

Zo kijken we eerst even terug in de tijd en dan zien we dat de geschiedenis bevolkt is met vrouwen die een machtige positie bekleedden in hun tijd. Niet altijd echter is het beeld dat ons doorheen de tijden bereikt heeft even positief. Ofwel werd hen eerzucht en machtswellust aangerekend, ofwel werden ze afgedaan als zachte, sensuele en eerder leeghoofdige wezens.

We nemen zeven markante vrouwen, uit verschillende tijdsperken, en geven hen een open platform. We tonen hen als diplomates, krijgers, staatsvrouwen, minnaressen, moeders en bovenal kinderen van hun tijd. In de marge krijgt u ook de verhalen van passie, bloed en intriges. Deze machtige vrouwen passeren de revue: Cleopatra, Margaretha van Oostenrijk, Leni Riefenstahl, Lagertha en Boudicca, koningin Victoria en Marie Antoinette. Je kan elke lezing afzonderlijk volgen of inschrijven voor de volledige reeks aan voordeeltarief.

In de reeks Ladies First (overdag en ’s avondsbreken 6 docentes- Inge, Ann, Valerie, Johanna, Indra en Fabienne, een lans voor een vrouw in de kunstwereld: Maak je klaar voor volegnde portretten: Georgia O’Keeffe, Peggy Guggenheim, Shilpa Gupta, Eileen Gray en  Els Dietvorst. We gaan we in gesprek met kunstenaar Joëlle Dubois. En boven op deze eigenzinnige keuzes horen we ook graag jouw geheimtip.

Daarnaast in de cursus Sofia Coppola (in Gent en online), met nieuwe docente Shauni De Gussem, bekijken we de vrouwelijke representatie voor en achter de camera. Fabienne De Meulemeester belicht hoe kunstenaar Paula Rego uitgroeide van geheimtip tot publiekslieveling ( in Gent, Antwerpen en online). In de sprinterlezing, een format waarin je to the point en aan een heel democratische prijs toelichting krijgt bij maatschappelijke vragen, buigt Petra Van Brabandt zich over de heikele vraag kunst of pornografie’. Onze galerietour in Borgerhout passeert langs 3 galerieën met vrouwen aan het roer. Voor ‘kunstenaar in huis‘ geven we graag het woord aan Stephanie Gildemyn. En we gaan op atelierbezoek bij Shirley Villavicenzio Pizango.

Last but not least, is er nog de online cursus De andere vrouw in Afrika (overdag en s avonds) en de themarondleiding, ‘Leading Ladies’ (tijdens de week en in het weekend) in het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie