Blijf op de hoogte
Nieuws

Vrouwelijke componistes voor het voetlicht!

16 november 2022

Veerle Janssens, amateurpianiste en gewezen journaliste, verdiepte zich in het leven en het werk van bijzondere muzikale vrouwen uit de 19de en de 20ste eeuw en bracht van deze ontdekkingstocht verslag uit in haar boek ‘Vrouw aan de piano’.

Voor Amarant geeft ze begin volgend jaar een cursus over vrouwelijke componistes. Voor diegenen onder jullie met interesse in dit onderwerp, delen we graag het bericht dat Veerle recent naar ons stuurde:

Het werd tijd dat ik nog eens in mijn pen kroop. Want de voorbije weken heeft zich een aantal ‘feiten’ voorgedaan die me – nog meer dan anders – deden afvragen of er al dan niet sprake is van een toenemende zicht- en hoorbaarheid van vrouwelijke componistes. Ja, er worden wel stapjes vooruit gezet, maar nee, we zijn er nog láng niet, zo bleek uit die feiten. En zoals ook op vele andere domeinen waar de gelijkheid van vrouwen en mannen in het geding is, blijft waakzaamheid absoluut nodig. Of beter: actie! Daarom lanceer ik in navolging van het schrijverscollectief Fixdit alvast de hashtag #beluistereenvrouw. Lees over die feiten en de hashtag mee op mijn blog Notities van een amateurpianiste.

Nog wat aankondigingen. Samen met het kamermuziekensemble Triotique bereid ik voor het voorjaar van 2023 een voorstelling voor rond vrouwelijke componistes. Het belooft een erg mooi programma te worden! Ikzelf vertel over de componistes. Noteer alvast in uw agenda:

  • donderdag 9 maart, 20 uur, Walpurgis, Mortsel (try-out)
  • vrijdag 10 maart, 12 uur, AMUZ, Antwerpen (in de reeks middagconcerten)
  • zondag 12 maart, 11 uur, Malpertuis (aperitiefconcert)
  • vrijdag 24 maart, 20.15 uur, Colibrant, Lier
  • zaterdag 25 maart, 20 uur, De Graaf, Gent

In het kader van die concertenreeks geef ik in januari en februari 2023 ook een vijfdelige cursus in Gent (Zebrastraat, vrijdagen 20 en 27/1, 3, 10 en 17/2) en Antwerpen (AMUZ, datums nog te bepalen). Meer info bij Amarant.

Misschien tot dan? En intussen #stemvrouw en #beluistereenvrouw!

Beste groeten,

Veerle

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie