Vragen aan de docent: Frank De Groeve

 1. JE GEEFT VOOR AMARANT CURSUSSEN OVER ARCHITECTUUR. VANWAAR JE INTERESSE IN DIT ONDERWERP? 
  Ik heb meer dan 20 jaar ervaring als praktiserend architect en ben sinds mijn studies altijd geïnteresseerd geweest in architectuurgeschiedenis, vooral de periode 1850 tot nu. Op een bepaald moment voelde ik terug de noodzaak om me theoretisch wat bij te schaven en terug te grijpen naar waar architectuur echt om draait: ondergaan, ontdekken en inspireren. We horen altijd dezelfde namen terugkeren (Wright, Mies, Le Corbusier) die natuurlijk onvermijdelijk zijn maar er zijn nog honderden andere architecten, en ik zie het als mijn missie om die uit de vergeetput te halen en erover te doceren. Figuren als Bruce Goff, Konstantin Melnikov, Antonio Sant’Elia… ze zijn lang geleden overleden maar net zij laten het toe om beter de hedendaagse architectuur te begrijpen. Het is ook boeiend, en dat probeer ik in mijn lessen, om net de link naar vandaag te leggen, omdat hun ideeën destijds niet altijd realiseerbaar waren, maar nu, technologisch gezien, probleemloos gebouwd kunnen worden. Hedendaagse architecten zoals Norman Foster, Rem Koolhaas, David Chipperfield, ook zij zijn in mijn lessen aanwezig en die wisselwerking maakt het net interessant.
 2. WAAROVER ZOU JE IN DE TOEKOMST NOG GRAAG LES GEVEN? 
  Graag wil ik een reeks maken over Belgische architecten maar opnieuw over architecten waar we minder over horen: Jacques Dupuis, Marc Dessauvage, Henri Lacoste,… het hoeft niet altijd Renaat Braem, Leon Stijnen of Victor Horta te zijn.
 3. WAT IS HET LAATSTE BOEK DAT JE HEBT GELEZEN. OF WELKE FILM HEB JE LAATST GEZIEN? 
  Als ik niet over architectuur lees… : ‘A Little Life’ van Hanya Yanagihara en ook ‘Feitenkennis’ van Hans Rosling. Met veel plezier herbekeken: ‘Façades’ van Kaat Beels en Nathalie Basteyns – ‘Io Sono L’Amore’ van Luca Guadagnino
 4. STEL DAT JE EEN DAG IN DE HUID VAN EEN HISTORISCH FIGUUR MAG KRUIPEN. WIE ZOU DAT ZIJN?
  ‘Henry Van de Velde’, omwille van zijn kracht, emotionaliteit en grensoverschrijdende begeestering.

  Te weten komen welke activiteiten Frank De Groeve voor je in petto heeft, doe je hier!