spotthecarrot_slider

Spot the carrot – Crowd sourcing campagne!

Waar gaat het over?

Historische afbeeldingen van fruit, groenten en graan kunnen ons heel wat wijzer maken over plantenevolutie en –ecologie. Ive en David brengen hun vrije tijd vaak door in kunstmusea, en tijdens één van die bezoeken besloten ze hun passies voor kunst en plantengenetica te combineren. Die combinatie ligt op het eerste zicht weinig voor de hand, maar het bleek een unieke manier te zijn om meer te leren over de evolutie van planten. Ze begonnen de afbeeldingen van planten op schilderijen te bestuderen, vergeleken hun bevindingen met de genetische veranderingen die deze gewassen ondergingen tijdens de laatste eeuwen, en konden op die manier reeds de evolutie van de wortel en tarwe onder de loep nemen. De resultaten van dit onderzoek kunnen jullie al lezen in de wetenschappelijke tijdschriften Trends in Plant Science en Current Biology.

Crowd sourcing campagne!

Om het onderzoek een versnelling hoger te schakelen lanceren ze nu een crowd sourcing campagne om historische beelden van andere planten in te zamelen.

Wil je graag helpen?

Dit kan door tijdens je museumbezoek in binnen- of buitenland foto’s te maken van afbeeldingen van fruit, groenten en graan op historische schilderijen en andere kunstvoorwerpen. Stuur deze foto’s naar ArtGeneticsDavidIve@gmail.com

Let wel steeds op de richtlijnen van het museum te volgen bij het maken van foto’s (neem bijvoorbeeld geen foto’s wanneer dit niet is toegelaten).

Je hulp wordt erg op prijs gesteld en erkend in het werk.

En, last but not least, al deze inspanningen zullen ook nog eens resulteren in een dagcursus bij Amarant, komende lente. Meer informatie volgt later!

Concreet hebben de onderzoekers drie foto’s nodig per object:

  • Afbeelding 1: informatie over het object, de kunstenaar, etc.
  • Afbeelding 2: overzicht van het object
  • Afbeelding 3: detail van het fruit, de groente of graan

Voor de publicatie van het wetenschappelijk onderzoek zullen alle benodigde rechten worden verkregen om de illustratie te reproduceren.

Foto: © Liesbeth Everaert, 2017