Docent: Jeroen Reyniers
Het bloed van Christus, de schedels van Sint-Ursula en de 11.000 maagden, de drinkkom van Sint-Franciscus, een fragment van het Heilig Kruis, de stoel van de heilige Lutgardis, de lijkwade van Turijn … allemaal voorbeelden van relieken, overblijfselen van een heilige of voorwerpen waarmee een heilige in contact is geweest. Ze worden vaak in bijzondere reliekschrijnen bewaard in kerken, kathedralen en kloosters. Voornamelijk in de middeleeuwen trokken de relieken pelgrims van heinde en ver aan. Het ging gepaard met bijkomende inkomsten, het zette aan tot handel in relieken en het gaf de religieuze plekken vaak bijzondere prestige.
Al vanaf de Klassieke Oudheid bestaat er een traditie om helden te herinneren. Tijdens de middeleeuwen kende deze traditie een grote bloei door belangrijke figuren als heiligen te gaan erkennen, en tot de dag van vandaag bestaat ze nog. Denk maar aan de verkoop van een bezwete T-shirt van Maradona of een gesigneerd album van The Beatles.
Samen met Jeroen Reyniers duik je in deze cursus in de wereld van heiligen en hun relieken. Je ontdekt welke heiligen er in ons land voorkomen, waarom ze zo populair zijn, of ze echt bestaan hebben, en wat er allemaal in de reliekschrijnen verborgen zit.
Jeroen en zijn collega-onderzoekers van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) mochten de voorbije jaren verschillende heiligen bestuderen. Hij vertelt wat ze in de schrijnen vonden, en wat er met nieuwste technologische snufjes allemaal over deze bijzondere figuren uit onze geschiedenis te leren valt.
Heb je interesse om deze *lezing (online of op locatie) voor je groep te boeken, contacteer ons dan via info@amarant.be.
*Deze lezing is de samenvatting van een cursus bestaande uit twee lezingen, die ook geboekt kan worden!