Blijf op de hoogte

© Creative Commons

Docent: Jonas Roelens

Queer … een overkoepelende term die aanduidt dat je je niet thuis voelt binnen de heersende hetero- en gendernormen. Een term die vroeger een negatieve connotatie had en pas in de jaren 1980 door de lgbtq-gemeenschap als geuzennaam werd geïntroduceerd. Ben je homo, lesbienne, biseksueel, transgender, pangender, non-binair of interseksueel … dan ben je dus queer.

Veel mensen denken dat dit ‘een fenomeen typisch van deze tijd’ is, wat natuurlijk niet het geval is. Maar hoe zat dat dan vroeger? Hoe gingen toenmalige culturen en maatschappijen daar mee om? Wat was de visie, wat waren de wetten?

In deze lezing gaan we kijken hoe het er aan toeging in de middeleeuwen.

In de middeleeuwen viel homoseksualiteit onder het Bijbelse begrip ‘sodomie’, dat gebruikt werd om een hele reeks ‘zondige’ seksuele handelingen te benoemen. Sodomieten werden bijzonder wreed vervolgd. In grote delen van Europa belandden ze genadeloos op de brandstapel. In deze lezing bestuderen we dynamieken achter dit vervolgingsbeleid, gaan we in op de maatschappelijke angsten voor ‘de zonde die niet genoemd mocht worden’ en duiken we in de alledaagse leefwereld van middeleeuwse mensen die als ‘tegennatuurlijk’ beschouwd werden.

Waarom is deze lezing uiterst actueel? Lees hier het artikel van Jonas Roelens dat verscheen in het online ZIZO-magazine!

Heb je interesse om deze lezing (online of op locatie) voor je groep te boeken, contacteer ons dan via info@amarant.be.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie