Queer bij de Romeinen

© Creative Commons

Docente: Sophie Dralans

Queer … een overkoepelende term die aanduidt dat je je niet thuis voelt binnen de heersende hetero- en gendernormen. Een term die vroeger een negatieve connotatie had en pas in de jaren 1980 door de lgbtq-gemeenschap als geuzennaam werd geïntroduceerd. Ben je homo, lesbienne, biseksueel, transgender, pangender, non-binair of interseksueel … dan ben je dus queer. 

Veel mensen denken dat dit ‘een fenomeen typisch van deze tijd’ is, wat natuurlijk niet het geval is. Maar hoe zat dat dan vroeger? Hoe gingen toenmalige culturen en maatschappijen daar mee om? Wat was de visie, wat waren de wetten? 

In deze lezing gaan we kijken hoe het er aan toeging bij de Romeinen.

Homoseksualiteit in de Romeinse wereld is een veelbesproken onderwerp. Door de jaren heen zijn onderzoekers tot verschillende conclusies gekomen. Sommigen suggereren dat relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht in de Romeinse wereld vrij werden beoefend, anderen beweren dat ze zowel wettelijk als sociaal werden veroordeeld. Op basis van antieke teksten, epigrafie en kunst gaan we hier dieper op in en trachten we een genuanceerd beeld te brengen van dit fascinerende onderwerp. 

Waarom is deze lezing uiterst actueel? Lees hier het artikel van Jonas Roelens dat verscheen in het online ZIZO-magazine!

Heb je interesse om deze lezing (online of op locatie) voor je groep te boeken, contacteer ons dan via info@amarant.be.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie