Qatar, de eigenzinnige golfstaat

© Florian Wehde

 

Docent: Tom Bruyer

Qatar mag dan wel het gastland zijn van het WK voetbal in 2022, de kleine golfstaat heeft ook de cultuurliefhebber veel te bieden. In deze cursus doorprikken we de clichés en dompelen we ons onder in de hoofdstad Doha, de rivaal van het naburige Dubai en Abu Dhabi. De skyline van Doha – te bewonderen vanop het iconische Museum of Islamic Art (I.M Pei) – blijft zich in sneltempo transformeren.

Qatar profileert zich tegenwoordig ook als het mekka van kunst en architectuur aan de Perzische Golf. Het National Museum (Jean Nouvel) is het laatste pronkstuk dat perfect aansluit bij het Mathaf Arab Museum of Modern Art met focus op moderne en hedendaagse kunst vanuit Arabisch perspectief. Verder springt ook de futuristische Qatar National Library (R. Koolhaas) in het oog net als de gestileerde façades van de vele faculteiten Education City.

Tenslotte zoekt Qatar een delicaat evenwicht tussen een moderne identiteit en respect voor de lokale tradities. Wie de gestileerde kustpromenade of Corniche verlaat, komt terecht in het historisch hart van Doha waar Souq Waqif en de gerestaureerde wijk Msheireb de bezoeker onderdompelen in het oude Qatar.

Heb je interesse om deze lezing te boeken, contacteer ons dan via info@amarant.be. De praktische afspraken en de prijs worden in overleg bepaald.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie