Spot the carrot

Waar gaat het over?

Historische afbeeldingen van fruit, groenten en graan kunnen ons heel wat wijzer maken over plantenevolutie en –ecologie. Ive en David brengen hun vrije tijd vaak door in kunstmusea, en tijdens één van die bezoeken besloten ze hun passies voor kunst en plantengenetica te combineren. Die combinatie ligt op het eerste zicht weinig voor de hand, maar het bleek een unieke manier te zijn om meer te leren over de evolutie van planten. Ze begonnen de afbeeldingen van planten op schilderijen te bestuderen, vergeleken hun bevindingen met de genetische veranderingen die deze gewassen ondergingen tijdens de laatste eeuwen, en konden op die manier reeds de evolutie van de wortel en tarwe onder de loep nemen. De resultaten van dit onderzoek kunnen jullie al lezen in de wetenschappelijke tijdschriften Trends in Plant Science en Current Biology.

Wil je nog meewerken aan het onderzoek, doe dan zeker mee met de Crowd Sourcing Campagne

In aanloop naar de cursus schotelen David en Ive jullie reeds enkele groenten of fruit voor. Veel lees (en kijk-)plezier en smakelijk!

Ook de VRT is enthousiast over dit onderzoek en maakte hier al een korte reportage over!

Op zaterdag 13 april lichtte Ive De Smet als gastspreker het project toe in het programma Interne Keuken van Radio 1 (nu kan dit als podcast beluisterd worden!)

Ook Klara is enthousiast en lanceert een podcastreeks op de radio!

Op 20 oktober staat onze ledendag helemaal in het teken van ‘Spot the carrot’ en je krijgt er de kans om een unieke maaltijd te nuttigen, een mezze anno 1560 … benieuwd? Ontdek dan nu het programma van de ledendag 2019!

‘Spot the carrot’ is een samenwerking van Amarant, VIB, Universiteit Gent en EOS