Blijf op de hoogte

Vier maal per jaar zetten wij een kunstenaar in de kijker om zijn of haar creativiteit en talent met jullie te delen. Op die manier willen wij het werk van jonge (of jong van hart) kunstenaars mee ondersteunen.

Hoe doen we dit? Enerzijds kan je kennismaken met de kunstenaar zelf op een causerie in de bibliotheekruimte van actuele kunstkenner Daan Rau. Anderzijds krijg je ook updates van hun werk en tentoonstellingsprojecten via onze facebookpagina en nieuwsbrief.

Voor seizoen 2023-2024 hebben we volgende kunstenaars te gast

Kunstenaar Pieter jan Martyn.

Pieter jan Martyn graaft zich tijdens het schilderen letterlijk en figuurlijk in historische taferelen in. Zijn schilderijen ontstaan vaak in serie rondom een historische gebeurtenis, soms ook een historische figuur. Hij werkt volgens een zeer bewerkelijk procédé. In eerste instantie schildert hij min of meer natuurgetrouw een beeld uit de media of een eigen foto na, in kleur. Daarna begint een langdurig proces van overschildering in de tinten die typisch zijn voor zijn schilderijen: grijze en zwarte en witte tonen, met uitstappen in een groenig en blauw palet. Als laatste hult hij het schilderij in een wasachtige emulsie. Het originele beeld deemstert nog duidelijk door alle verflagen en de was heen, maar krijgt een neutraler karakter. Zo wil hij in eerste instantie vooral een sfeer op te roepen eerder dan de toeschouwer historisch de les te lezen. En toch weet hij de toeschouwer daarmee en passant een ander denkkader aan te reiken; één dat reikt tot in het heden.

Wil je meer weten over het werk van Pieter Jan Martyn?

Lees dan zeker dit interview van Daan Rau in OKV.

Check de website, facebook of instagram van de kunstenaar.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie