Blijf op de hoogte

Vier maal per jaar zetten wij een kunstenaar in de kijker om zijn of haar creativiteit en talent met jullie te delen. Op die manier willen wij het werk van jonge (of jong van hart) kunstenaars mee ondersteunen.

Hoe doen we dit? Enerzijds kan je kennismaken met de kunstenaar zelf op een causerie in de bibliotheekruimte van actuele kunstkenner Daan Rau. Anderzijds krijg je ook updates van hun werk en tentoonstellingsprojecten via onze facebookpagina en nieuwsbrief.

Voor seizoen 2023-2024 hebben we volgende kunstenaars te gast

  • Zondag 10 december 2023
    Jonas Vansteenkiste
  • Zondag 4 februari 2024
    Stéphanie Leblon
  • Zondag 21 april 2024.
    Pieter Jan Martyn

Kunstenaar Jonas Vansteenkiste.

De werken van Jonas Vansteenkiste worden gedefinieerd door ruimtes, vanuit verschillende media, zoals installaties, video, sculptuur, foto’s en tekeningen. Hij verwijst naar en gebruikt – zowel op een fysieke als op een psychologische manier – architecturale elementen.

De kunstenaar bouwt ruimtes op, of creëert situaties die het best als “mentale ruimtes” kunnen worden gedefinieerd.

Mentale ruimtes vertonen gelijkenis met “Denkraum”, een begrip dat men vooral terugvindt in de filosofie en de architectuur. “Denkraum” kan worden gezien als het bouwen van muren, niet alleen in maar ook van de chaos van de eigen waarneming, emoties en gedachten om deze ervaringen en gevoelens op een heldere manier tot uitdrukking te brengen. Dit concept loopt als een rode draad door zijn werk.

De werken vertrekken vanuit een persoonlijke ervaring waarbij het anekdotische naar de achtergrond verglijdt. In zijn “installaties” plaatst hij de toeschouwer in een actieve rol: hij nodigt hem uit om in het werk te stappen en zich er – zowel mentaal als fysiek – in te situeren. De kunstenaar laat ook ruimte voor de toeschouwer om zijn eigen persoonlijke ervaringen toe te voegen aan deze installaties, zodat die niet alleen de relevante plaats zijn voor de kunstenaar, maar ook voor de toeschouwer. Dezelfde oefening herhaalt zich in zijn tekeningen: deze ruimtes zijn persoonlijker, zodat een toeschouwer enkel wordt uitgenodigd door een blik.

Wil je meer weten over het werk van Jonas Vansteenkiste?

Lees dan zeker dit interview van Daan Rau in OKV.

Check de website, facebook of instagram van de kunstenaar.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie