Al-Karavan

Ontdek de Arabo-Andalusische zang, en zing mee met het koor van Al-Karavan!

Wat? 

De orale traditie verspreidt zich over de wereld van generatie op generatie. Zo zongen hier in België de Marokkaanse immigranten van de eerste generatie vaak traditionele liederen om ze zeker niet te vergeten en zo de band met het moederland levend te houden. Die traditie gaat echter langzaam maar zeker verloren. Om dit belangrijke erfgoed nieuw leven in te blazen, stelt Al-Karavan een koor samen van vrouwen en mannen uit diverse culturen die aan het werk gaan met Arabo-Andalusische zang. Na de repetities krijg je de kans je zangkunst te laten horen, begeleid door professionele muzikanten, tijdens een optreden in Gent in de Centrale en in Le Senghor in Brussel.

Een initiatief waar Amarant dolgraag de schouders onder zet!

Onder leiding van Laïla Amezian (her)interpreteer je liederen uit het Arabo-Andalusische repertoire gezongen in het klassiek Arabisch en in het ‘Darrija’, een Marokkaans dialect.

Deze liederen worden traditioneel in unisono gezongen en bevatten een rijke poëzie. Ze gaan zowel over de liefde, het dagelijkse leven als het universum, maar ze zijn steeds doordrongen van mystiek.

We behouden de traditionele kenmerken van de liederen: de herhaling, het bezwerende karakter, vraag en antwoord, de klaagzang en trance-ritmes.  Maar we voegen de meerstemmigheid toe, een techniek die niet bestaat in de traditionele Maghrebijnse muziek.  

Hierdoor krijgen de liederen een heel andere en totaal nieuwe sonoriteit.

Je hoeft geen kennis van muziek noch van de Arabische taal te hebben. De liederen leer je aan op het gehoor (zonder partituur) en de teksten leer je fonetisch aan.

Praktische informatie over repetities

Prijs: Gratis

Plaats: De Centrale, Kraankinderstraat 2, 9000 Gent

Data: 14 en 28 /03, 11 en 25 /04, 9 en 23 /05 en tot slot op 6/06 telkens van 18h tot 21h.

Na de periode van repetities, mogen jullie op het podium van De Centrale in Gent en van Le Senghor in Brussel het beste van jullie zelf geven!

Optreden: vrijdagavond 14 juni in De Centrale in Gent en 20 september in Le Senghor in Brussel.

INTERESSE? SCHRIJF JE DAN ZEKER VOOR 14/03 IN!
(De inschrijvingen gebeuren via het geautomatiseerd betalingssysteem van Amarant vzw – Je ontvangt een ‘ticket’ als bewijs van deelname en later volgt een schrijven met meer praktische en inhoudelijke informatie.)

Een samenwerking van Amarant vzw met De Centrale, Le Senghor, HalfmOon asbl en Krianza vzw

In het kader van het project Muzikale nomadische ontmoetingen. Al-Karavan, een reisweg van nomadische muziek