Kunst voor kleine kenners!

Voor de ontplooiing en zelfontwikkeling als mens is het beleven van kunst & cultuur onontbeerlijk, en dus vinden wij dat je daar dus maar best zo snel mogelijk mee begint.

Al van in het 1ste leerjaar kan je leerlingen doen genieten, nadenken en creatief zijn rond kunst. Maar hoe ga je daar als leerkracht mee aan de slag, en hoe kan je daar als ouder bij helpen? Amarant gaat de uitdaging aan vanuit haar expertise leerkrachten, leerlingen én ouders hierin te ondersteunen. Naar aanleiding van de Jeugdboekenweek 2020 slaan we de handen in elkaar met basisschool De Krekel in Gent.

Hoe gaan we te werk?

  1. We selecteren voor elke klas 3 belangrijke kunstwerken waarmee de kinderen in een workshop creatief aan de slag gaan om zelf een kunstwerk te maken. Creatief zijn beperkt zich niet tot muzische vakken, maar wordt speels geïntegreerd in lessen zoals lichamelijke opvoeding, wereldoriëntatie en taal. Amarant ondersteunt de leerkrachten hierin met lessen en een educatieve map vol inspiratie en kunsthistorische duiding.
  2. De 1ste feestelijke afsluiter wordt een tentoonstelling met de werken van de leerlingen, waarin zij zelf rondleiden. Amarant geeft hen een workshop over hoe je dat best doet. Waar let je op, wat vertel je, hoe praat je voor publiek.
  3. Na Pasen werken de leerlingen rond het kunstenaarsatelier geïnspireerd op het atelier van Rubens waarin elke assistent een deel van het schilderij voor zijn rekening nam. We zoeken welk talent kinderen zichzelf én hun klasgenootjes toekennen. Ze leren samenwerken door vanuit dat talent als klas één groot kunstwerk te maken. Creatieve ouders mogen deelnemen. Amarant ondersteunt de leerkrachten bij dit thema door het uitwerken van een handige lesmap. Als extraatje plant Amarant een atelierbezoek bij een echte kunstenaar.
  4. We organiseren op school een les ‘Dat kan ik ook’ voor iedereen die moderne kunst wil leren kennen en begrijpen.

Doen mee aan dit project: 

  • Anaïs Vanhoorebeke, museumgids
  • Catherine Lampo, programmator Amarant
  • Valerie Delaey, docent Amarant

Op deze pagina posten we geregeld nieuwe informatie zodat je dit project mee kan volgen!