Art of course in het woonzorgcentrum

Dit project vloeit voort uit mijn persoonlijk verhaal. In 2006 werd mijn moeder opgenomen in een woonzorgcentrum. Tijdens de bezoeken viel het me op dat er in de verschillende animatieprogramma’s weinig kunst en cultuur aan bod kwam. Ik besloot toen zelf wekelijks een korte interactieve voordracht te geven over diverse culturele thema’s, gaande van mythologische verhalen tot introducties op hedendaagse kunst. Het enthousiaste en leergierige groepje dat deze presentaties bijwoonde, groeide gestaag aan waardoor het me duidelijk werd dat er onder de bewoners toch een honger bestond naar deze onderwerpen. Na het overlijden van mijn moeder zette ik de traditie nog even verder, maar wegens tijdsgebrek diende ik deze activiteit uiteindelijk – met spijt in het hart – stop te zetten.
Anne De Cock, Communicatiemedewerker bij Amarant

Het idee om culturele voordrachten te geven in woonzorgcentra bleef echter verder leven, en wordt nu verdergezet door Amarant. Voor dit bijzondere project werken we met een groepje geëngageerde docenten en vrijwilligers die zelf korte kunstprogramma’s in elkaar steken, en dit met passie doorvertellen aan de bewoners van het centrum.

Eind 2019 gingen we van start in het Zorghotel Seniorcity in de Tentoonstellingslaan te Gent, maar we hebben de ambitie dit in de toekomst ook in andere steden uit te rollen. Vandaar een warme oproep naar gedreven docenten en vrijwilligers die zich graag willen engageren voor dit project. Heb je een hart voor mensen en voor cultuur? Vertel je graag over kunst, muziek, literatuur, etc., dan ben jij misschien de geschikte kandidaat. Laat het ons weten en deel deze oproep a.u.b. zoveel mogelijk. Samen maken we het verschil!

Interesse? Stuur dan een mailtje naar Nadine Burick via nadine@amarant.be met in de vermelding ‘ART of course in het woonzorgcentrum’.

Hiieronder het nieuwe seizoen voor het Zorghotel in de Tentoonstellingslaan:

Woendagnamiddagen  van 14u30 tot 15u30:

  • 5/10: Vincianne – Samenlezen
  • 26/10: Katharina – De  kruistochten
  • 30 /11 Bernadette- over Sint-Maarten, Sint-Niklaas, Sint-Elooi en andere patroonheiligen
  • 14/12 : Milan – Samenlezen
  • 18/1: Zoë – over Antigone, onze zorg

Dat onze inspanningen gewaardeerd worden, mochten we vernemen van Lea Pycke, animatrice Zorghotel i-mens, die ons het volgende stuurde:

“Onze bewoners hebben er enorm van genoten, vooral omdat jij dat met zoveel passie bracht, goed gedocumenteerd en met een verstaanbare, heldere stem. Enorm bedankt voor deze unieke ervaring. Het is echt plezant om te zien hoezeer onze bewoners hiervan genieten én er naar uitkijken.”

NIEUW: Vanaf 2022 slaan we de handen in elkaar met de Humanities Academy rond ‘Zorg en literatuur’, een project getrokken door literatuurwetenschappers Jürgen Pieters en Zoé Ghyselinck.

Voor wie wil begrijpen hoe een wederzijdse interactie tussen literatuur en zorg kan werken en hoe dit in de praktijk kan ingezet worden, verwijzen we graag naar deze korte opleiding: https://humanitiesacademie.ugent.be/MC/literatuur-en-zorg 

Probeer het uit en wie weet zetten we binnenkort wel samen in op ‘Kunst en zorg’!