Blijf op de hoogte
Nieuws

Nieuwe spreker: Vincent Stockx

21 december 2023

Volgend jaar ga je van start als nieuwe spreker bij Amarant. Kan je iets meer over jezelf vertellen?
Als van jongs af aan ben ik gebeten door geschiedenis. Het was dan ook niet meer dan logisch dat ik uiteindelijk historicus geworden ben. Vooral de geschiedenis van de Angelsaksische wereld heeft mijn voorkeur, hoewel ik eigenlijk in alles dat met geschiedenis te maken heeft geïnteresseerd ben. Momenteel ben ik leerkracht geschiedenis in het secundair onderwijs en ben ik verbonden aan de gids- en reisleideropleiding in de provincie Antwerpen. Zelf gids ik ook in Leuven en begeleid ik reizen in de Britse eilanden, Scandinavië en Noord-Amerika.

Je eerste activiteit die bij ons op het programma staat is ‘De Amerikaanse Burgeroorlog’. Waarom je keuze voor dit onderwerp?
Hoewel die oorlog al meer dan 150 jaar voorbij is, hangt de schaduw van dat conflict nog steeds over de Amerikaanse samenleving. Ik vind het altijd interessant om aan te tonen hoe historische gebeurtenissen doorwerken tot de dag van vandaag en hoe zij soms zelfs van betekenis kunnen veranderen. De Black lives Matters beweging zet zich bijvoorbeeld af tegen culturele overblijfselen uit deze periode. Dus de politieke impact van dit conflict is er nog steeds.

Later plan je ook nog een sprinter over het Amerikaanse kiessysteem. Kan je daar al iets meer over vertellen, en ook waarom je het belangrijk vindt dat we hier meer over weten?
Wel, Amerika is op veel vlakken een raar land. De grondwet is er bijvoorbeeld haast even heilig als eender welk religieus boek. Bij ons is het helemaal geen taboe om eens aan de grondwet te sleutelen, maar in de Verenigde Staten is er nooit in geschrapt. Er zijn weliswaar amendementen toegevoegd, maar dat is een ander verhaal. Concreet zorgt het ervoor dat 18de-eeuwse mannen nog steeds een erg grote invloed hebben op het 21ste-eeuwse Amerika. En dat op manieren die ze waarschijnlijk zelf nooit vermoed of gewild hadden. Dat leidt soms tot rare toestanden zoals de “caucus” en de “primary” en het “electoral college”. Ik vind het belangrijk dat we weten hoe het kan dat in een democratie de kandidaat met het minste stemmen toch kan winnen, denk aan Trump in 2016 en Bush in 2000. En uiteraard zijn de Verenigde Staten een invloedrijk land in de wereld, waardoor we de politiek ervan toch goed moeten begrijpen.

Iedereen bij Amarant is gepassioneerd door kunst en cultuur. Door welke kunstvorm voel jij je het meest aangetrokken?
Bij mij is dat toch wel de architectuur. Vooral oude paleizen waar je de vorstelijke macht van het vroegmoderne absolutisme kan voelen, vind ik impressionant. Iedereen denkt daarbij misschien aan Versailles in Frankrijk, maar ook Duitsland staat vol met dergelijke barokke paleizen en paleisjes. Niet ver van bij ons ligt trouwens een magnifiek voorbeeld: Schloss Augustusburg in Brühl, bij Keulen. Ik kan het iedereen aanraden. Ook in Engeland heb je de traditie van de stately homes. Een reis naar Engeland is voor mij dan ook niet compleet zonder een bezoek aan zo’n prachtstuk van totaalkunst. Daar kan ik onder meer Arundel Castle aanraden, in het zuiden van Engeland.

Heel benieuwd welk boek er op je nachtkastje ligt …
Als geschiedenisfan is dat zeer zelden een fictiewerk. Momenteel gaat het om “Worth Dying For” van Tim Marshall. Het boek gaat over de geschiedenis en impact van bepaalde vlaggen op onze maatschappij. Waarom lijken zo veel vlaggen op elkaar? Wat is de enige vlag ter wereld met de kleur paars? Misschien zit er nog wel een idee voor een lezing in!

Je kan de lezing, de Amerikaanse burgeroorlog, volgen in Gent (03/02), Antwerpen (24/02), Leuven (02/03) of Aalst (23/03), telkens om 10u.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie