Blijf op de hoogte
Nieuws

Nieuwe spreker: Nicolas Alzetta

12 januari 2024

In februari ga je van start als nieuwe spreker bij Amarant. Kan je iets meer over jezelf vertellen?
In een eerste leven was ik actief als muzikant. Op een dag nam de filosofie het over. Dat was zo’n 15 jaar geleden, maar de vragen zijn voorlopig nog niet uitgeput, dus beploeg ik mijn akker rustig verder.

Je eerste activiteit die bij ons op het programma staat is ‘De macht van het algoritme. Op weg naar een post-autonome wereld?’ Waarom je keuze voor dit onderwerp?
Onze autonomie staat vandaag bijzonder sterk onder druk. Van alle factoren die daaraan bijdragen is de opkomst van persuasieve algoritmes tot nu toe de meest ingrijpende. Daarom leek me dit een goed onderwerp om mee te starten.

Deze activiteit is gekaderd in de reeks ‘De wereld lezen. Filosofie van het heden’. Vertel je ook iets meer over de andere activiteiten die hierop volgen?
Het idee van de reeks is om een aantal maatschappelijke tendensen die zich vandaag voordoen, te bevragen. In de eerste plaats vanuit existentieel standpunt. Om die analyse te beginnen maken is een transdisciplinaire en integrerende aanpak nodig die eigen is aan de filosofie. Andere thema’s die dit jaar aan bod zullen komen zijn de impact van onze online identiteit en de digitalisering van ons handelen, de dominatie van het optimalisatiedenken en tenslotte de toenemende polatisatie rond identiteit-gerelateerde thema’s.

Iedereen bij Amarant is gepassioneerd door kunst en cultuur. Door welke kunstvorm voel jij je het meest aangetrokken?
Dat hangt wat van de periode af, maar literatuur en muziek krijgen de meeste aandacht.

Heel benieuwd welk boek er op je nachtkastje ligt …
The Adventures of Augie March van Saul Bellow. Een van mijn favoriete auteurs. Hij is grappig, diep, en slaagt er als geen ander in om pretenties te ontmaskeren.

Je kan alle tweedelige activiteiten apart volgen of kiezen voor de hele reeks aan voordeeltarief.
We zetten ze hier even op een rijtje:

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie