Blijf op de hoogte
Nieuws

Nieuwe spreker: Annelies Nagels

20 juni 2024

Wie ben je en vanwaar je fascinatie voor kunst?
Ik ben iemand die grip op het leven tracht te krijgen via kunst. Kunst laat mij de wereld beter begrijpen, en dat bedoel ik niet persé op een rationele wijze. Mijn interesse gaat daarbij uit naar de grote existentiële thema’s als leven en dood, pijn en verdriet, schoonheid en troost. Maar ook meer wereldse thema’s als politiek, vluchtelingen, klimaat enzovoort vind ik interessant om via de kunst te verkennen. Ik zoek hier trouwens niet alleen in de beeldende kunst naar, maar ook in literatuur en theater.

Wat is je specialiteit?
Ik heb eerst Slavische filologie gestudeerd en daarna kunstgeschiedenis. Mijn beide thesissen gingen over Russische kunstenaars van einde 19de, begin 20ste eeuw: Valentin Serov en Natalja Gontsjarova. De vroege Russische avant-garde kan ik zeker mijn specialiteit noemen. Maar al tijdens mijn studie was ik samen met enkele medestudenten bezig met het maken van tentoonstellingen met hedendaagse kunstenaars. In mijn professionele leven ben ik uiteindelijk ook vooral met hedendaagse kunst aan de slag gegaan. Ik heb tot begin 2022 de afdeling beeldende kunst in de Warande geleid en heb daar mogen werken met kunstenaars als Jef Geys, Hans Op de Beeck, Nicolas Provost, Nel Aerts, Femmy Otten, Nadia Naveau en nog vele anderen. Vandaag combineer ik als zelfstandige verschillende opdrachten die allemaal verband houden met hedendaagse kunst.

Welke recente expo bleef je bij, of kijk je naar uit?
De twee tentoonstellingen die mij het meest zijn bijgebleven dit voorjaar zijn ‘At the still point of the turning world’ tijdens het artefact-festival in Leuven en ‘Een sprong in het onbekende’ in Z33 in Hasselt. De eerste ging uit van de vraag hoe je je kunt staande houden in onze onrustige wereld. De tweede – die trouwens nog loopt tot 25 augustus – verkende de relatie tussen geloof en hedendaagse kunst. Het waren twee tentoonstellingen die nauw aansloten bij waar ik naar op zoek ben in kunst. Maar ook van de Kandinskij-Af Klint-tentoonstelling in K20 in Düsseldorf heb ik echt genoten. Ongelooflijk dat die kunstwerken vaak meer dan honderd jaar geleden gemaakt werden.

Je kan de activiteit Niki de Saint Phalle volgen in Antwerpen (02/07 om 14u) of online (04/07 om 10u)

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie