
Kunst is voor altijd
In onze samenleving praten we steeds minder met elkaar. Het dorpsgevoel is in veel wijken verdwenen. Wie haalt nog een kopje suiker bij de buur? Wie maakt nog een praatje bij de bakker? Bij Amarant zien we dit als een zorgwekkende ontwikkeling. Zorg gaat voor ons namelijk verder dan het meten van bloedwaarden en het toedienen van medicatie. Zorg betekent ook het opbouwen van sociale netwerken, het bestrijden van eenzaamheid en het stimuleren van verbeeldingskracht.
Met ‘Kunst is voor altijd’ willen we kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk en vanzelfsprekend maken. Wij geloven dat kunst een krachtig middel is om authentieke interactie en menselijke verbinding te bevorderen. Dit is geen loze belofte: we brengen kunst en verhalen naar plekken waar kunstparticipatie geen evidentie is en waar de behoefte aan diepgaande gesprekken groot is.
Daarom zetten wij kunst in als middel om mensen met elkaar in gesprek te brengen. Momenteel bezoeken we verschillende woonzorgcentra en buurthuizen gewapend met literatuur, kunstwerken uit het MSK en voorwerpen uit de collectiebibliotheek van het Huis van Alijn. Maar bovenal brengen we verhalen die verbinden. Tijdens onze bijeenkomsten creëren we een warme, uitnodigende sfeer met koekjes, koffie en thee. In samenwerking met Museum Dr. Guislain breiden we dit initiatief uit naar De Meander, een ontmoetingsplek onder de watertoren waar buurtbewoners, personeel en patiënten uit het psychiatrisch centrum samenkomen.
Onze methodieken – Object Handling, Samen Lezen en Slow Art – hebben met elkaar gemeen dat de beleving van de deelnemers centraal staat. We gebruiken kunst als katalysator voor betekenisvolle gesprekken. Geen therapie, maar misschien juist daarom therapeutisch.
Er is al veel moois gerealiseerd, en er staat nog zoveel moois te gebeuren!
Naast woonzorgcentra verkennen we ook andere locaties waar we onze verbindende aanpak kunnen inzetten. Denk aan dienstencentra, onthaalhuizen voor nieuwkomers, psychiatrische instellingen, ziekenhuizen en wijkgezondheidscentra. Kortom, overal waar kunst en cultuur niet vanzelfsprekend zijn en waar échte gesprekken broodnodig zijn. Ken je een plek die geïnteresseerd is om aan te sluiten? Laat het ons weten! Stuur een mailtje naar info@amarant.be met als onderwerp ‘Kunst is voor altijd’.


Object Handling
Object handling is een methodiek waarbij de therapeutische waarde van objecten op de voorgrond staat. Objecten (tactiel) aanraken, met andere mensen connecteren door middel van objecten of gewoon met objecten ‘bezig zijn’, leidt tot positieve resultaten op vlak van algemeen welbevinden.
Meer informatie over deze methodiek vind je op faro.be.

Samen Lezen
Anders dan in traditionele leesgroepen waar de deelnemers vooraf het boek hebben gelezen – wordt bij het Samen Lezen de tekst op het moment zelf luidop voorgelezen en besproken. Op die manier wordt de schat aan wereldliteratuur te ontsloten voor een breed publiek. Een tekst biedt ook veiligheid. Soms kan iemand via het verhaal of via een personage uit het verhaal iets verwoorden, waarin hij anders niet slaagt.
Meer informatie over deze methodiek vind je op lezerscollectief.be.

Slow Art
De gemiddelde persoon staat maximaal 17 seconden stil voor een kunstwerk, scant de belangrijkste onderdelen en velt een oordeel. Wordt een kunstwerk veel diepgaander bekeken, zal ook de interpretatie ervan meer lagen krijgen. Dat gebeurt, net zoals het Samen Lezen, in groep. De kunstwerken stimuleren op die manier oprechte gesprekken, en vormen er tegelijkertijd een veilige basis voor.
Meer informatie over deze methodiek vind je op slowart.be.
Onze partners

Seniorcity, Gent | i-mens

Privilige, Gent | Curavi

Eau de Gand, Gent | Curavi

Sint-Jozef, Gent | Exalta
