Klimaat in de kijker!

Vandaag vormt de klimaatverandering en de opwarming van de aarde één van de grootste uitdagingen waarvoor de mensheid staat. Reden genoeg voor ons om dit thema in de kijker te zetten en het via diverse invalshoeken te benaderen:

Clifi-Leeslijst: 

* In de lezing ‘Literatuur in tijden van klimaatverandering’ bespreekt Stef Craps klimaatfictie of “clifi” als alternatieve vorm van klimaatcommunicatie. Wij vroegen aan ons publiek welke tips i.v.m. klimaatfictie zij ons graag wilden doorsturen! Hieronder vind je een lijstje dat we gradueel aanvullen!

 • Amor Mundi van Steven Vromman.
  “Het betreft een futuristische roman waarin een nieuwe samenleving aan bod komt die de opwarming van de aarde niet langer aanjaagt en waar men in harmonie leeft met de natuur. Een aanrader voor iedereen die voor zijn kinderen en kleinkinderen een mooie toekomst wenst. Ik heb het als cadeau gegeven aan een nichtje van 14 jaar en ze heeft het ‘verslonden’ .” – Tip van Herman Baeyens
 • Waarom het klimaat niet naar de knoppen gaat (als we het hoofd koel houden) van Maarten Boudry
  “Onlangs gaf Maarten Boudry een conferentie in Ranst over zijn nieuwste boek” – Tip van Paul Boumans
 • Damnation Spring, van Ash Davidson (nog niet vertaald in het Nederlands)
  Tip van Tobias Leenaert, oprichter EVA, vegan spreker en auteur
  “For generations, Rich Gundersen’s family has chopped a livelihood out of the redwood forest along California’s rugged coast near Damnation Grove, especially 24-7 Ridge , a swath of ancient redwoods.
  It’s dangerous work. Rich wants better for his son, so when the opportunity arises to buy 24-7 Ridge – costing all the savings they’ve squirreled away for their growing family – he grabs it, unbeknownst to his wife, Colleen. Because the reality is their family isn’t growing; Colleen has lost several pregnancies. And she isn’t alone. As a midwife, Colleen has seen it with her own eyes. What if these miscarriages aren’t isolated strokes of bad luck?
  As mudslides take out clear-cut hillsides and salmon vanish from creeks, Colleen’s search for answers threatens to unravel not just Rich’s plans for the 24-7, but their marriage too, dividing a town that lives and dies on timber.”

 • Gedichtenbundel ‘Slangen’, van Dominique De Groen, Lid van de Klimaatdichters
  Tip van Peter Jacobs, redacteur Standaard der Letteren
  “Sinds haar debuutbundel Shop Girl (2017) weerklinkt de stem van Dominique De Groen luid en duidelijk binnen de Nederlandstalige poëzie. En dat we alle reden hebben om naar die stem te luisteren, bevestigt haar vierde bundel Slangen opnieuw. Klimaat, ongelijkheid en verdovend kapitalisme verdienen onze aandacht. Want het landschap huilt allang geen tranen meer, maar vlammen. Leven wij, mensen, nog wel in onze biotoop of stilaan in een angstdroom? De slang vervelt en begint aan een wedergeboorte. Dominique De Groen observeert als een havik.” 
 • ‘Het zesde uitsterven. Hoe de mens even catastrofaal is als de asteroïde die de dinosauriërs wegveegde’, van Elizabeth Kolbert
  Tip van Gideon Kiefer, Beeldend kunstenaar
  “Pulitzerprijs-winnares Elizabeth Kolbert pleit schreef een toegankelijk wetenschappelijk betoog waarin wordt gesteld dat we (voor de zesde keer) leven in een tijd waarin de aarde wordt bedreigd met uitsterven, maar ditmaal door toedoen van de mens. Kolbert trok met geologen, botanisten en biologen het veld in en stelde met eigen ogen vast hoe snel de wereld aan het veranderen is. Door het verhaal van verschillende diersoorten te bestuderen, sommigen al verdwenen, anderen met uitsterven bedreigd, wordt de omvang van de sterftegolf duidelijk.”
 • ‘Tot in de hemel’, van Richard Powers
  Tip van Catherine Lampo en Anne De Cock, programmatoren Amarant
  “Hoeveel bomen kunnen we kappen voor we onze eigen wortels vernietigen? Het dramatische lot van bomen brengt de personages bij elkaar. Deze lijvige roman beschrijft de verbeten strijd tussen de eco–activisten die de oerbossen willen beschermen en de houtvesters die hun broodwinning willen vrijwaren. Powers hanteert daarbij een wetenschappelijk onderbouwde visie. Het boek werd in 2019 bekroond met de Pulitzer Prize for Fiction, de hoogste literaire onderscheiding in Amerika.We vernemen graag jouw tip voor klimaatfictie!”
 • ‘Weersverwachting’ van de Amerikaanse auteur Jenny Offill
  Tip van Stef Craps
  “Dit is een heftig maar tegelijk ook heel geestig boek over klimaatangst en hoe ermee om te gaan. Deze korte, fragmentarische roman volgt de universiteitsbibliothecaresse Lizzie, die een bekende klimaatwetenschapper helpt haar exploderende mailbox onder controle te krijgen. Op die manier komt ze in contact met de wereld van de eindtijddenkers. Naarmate ze zich verdiept in de klimaatproblematiek, raakt Lizzie zelf ook steeds meer in paniek, terwijl ze haar taken als echtgenote, moeder, dochter en zus van een drugsverslaafde broer probeert te blijven volbrengen.”

Ken jij ook een goede tip van klimaatfictie, stuur ons die dan door op info@amarant.be! Vermeld de titel van het boek dat je aanraadt met eventueel een woordje uitleg. Zo vullen we samen dit boeiend clifi-leeslijstje verder aan!

Veel leesplezier!

Met hartelijke groeten,
Het Amarantteam