Blijf op de hoogte

Docent: Joris Capenberghs

Eind 2018 opende het AfricaMuseum in Tervuren opnieuw zijn deuren. De herinrichting van het museum lokte in binnen- en buitenland vele zeer uiteenlopende reacties uit. Vooral de Afrikaanse gemeenschap in ons land is van mening dat het museum er niet in is geslaagd zichzelf te ‘dekoloniseren’. Wat wordt hiermee bedoeld? En hoe dient dit dan wel te gebeuren?

We hebben hoe dan ook een moeizame relatie met het koloniale verleden. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika heeft hierbij altijd een cruciale rol gespeeld. Alleen al de collectie etnografica is vandaag één van de rijkste uit de wereld! In deze lezing volgen we de zogeheten ‘schatten van Tervuren’ van het moment van hun creatie in Kongo over hun overzeese tocht naar België tot hun uiteindelijke bestemming als museumstuk. Onderweg komen we ook te weten in hoeverre we over ‘roofkunst’ moeten spreken. Ook de actuele vraag hoe en waarom restitutie noodzakelijk is, verdient onze aandacht.

In 2000 tekende Joris Capenberghs voor het concept en de algemene coördinatie van de spraakmakende dubbeltentoonstelling ‘ExItCongoMuseum – Een eeuw kunst met/zonder papieren’ in Tervuren.

Prijs: 230 euro – Inbegrepen zijn de lezing (2,5u – 20 minuten pauze), en de verplaatsingskosten van de docent. De docent voorziet zijn eigen laptop. De aanvrager voorziet een verduisterbare ruimte, beamer, scherm en geluidsinstallatie indien nodig.

Heb je interesse om deze lezing voor je groep te boeken, contacteer ons dan via info@amarant.be

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie