Dood, hoop en troost

Sterven in coronatijd verstoorde ingrijpend onze omgang met de dood! Wie een vriend of familielid verloor kon niet op de gebruikelijk manier afscheid nemen, wat het verlies nog pijnlijker maakte. Meer dan ooit zijn we ons bewust van het belang van de dodenzorg en onze rituelen en tradities.

Er is nood aan het praten over de dood en hoe we hier als maatschappij en als mens mee omgaan. In dit interview met Tamara Ingels, kunsthistorica gespecialiseerd in funerair erfgoed en funeraire kunst, praat David Vergauwen met haar over het belang van ‘Death Education’, ook wel levenseducatie genoemd. 

Tijd dus om dit thema in de kijker te zetten aan de hand van diverse activiteiten. Zo nemen we je in de cursus ‘dood en rouwen door de eeuwen heen’ mee doorheen de geschiedenis en zien we hoe de mens hier in het verleden mee omging, van de oude Egyptenaren tot op de dag van vandaag. We kijken ook hoe hedendaagse kunstenaars dit thema in beeld brengen en koppelen daar een bezoek aan vast aan het Museum voor Schone Kunsten te Gent.

Daarnaast bezoeken we tal van begraafplaatsen om het funerair erfgoed . Zo trekken we naar Brussel naar de begraafplaatsen van Elsene, Laken, Evere en Ukkel. In Gent doen we de Westerbegraafplaats aan, en in Antwerpen organiseren we bezoek aan het Schoonselhof waarbij we specifiek de vraagstelling meenemen wat er met ons funerair erfgoed dient te gebeuren. Ook wordt er een bezoek ingelast specifiek voor (groot)ouders en (klein)kinderen om ook voor hen dit moeilijke onderwerp bespreekbaar te maken.

Als kers op de taart, eindigen we met een cursus over de geschiedenis van het requiem, want muziek brengt als geen ander medium grote troost in tijden van verdriet.

Met hartelijke groeten
Het Amarantteam