Blijf op de hoogte

Op een markttafereel van Jean Baptist Saive uit de vroege 17de eeuw is een fruitverkoopster te zien, omringd door een grote verscheidenheid aan groenten en fruit. Toegegeven, de kunstenaar lijkt wel een loopje te nemen met de seizoenen, maar zijn weergave van kolen, rapen en wortelen is bijzonder treffend. Het zijn nu precies de wortelen die op dit schilderij zo bijzonder intrigerend lijken. Rechtsonder zien we een wortel die meer roodachtig van kleur lijkt te zijn, meer naar het centrum een exemplaar dat wat geelachtig-oranje is en links een exemplaar dat eerder wit is. Waren wortelen dan niet altijd al oranje?

Tegenwoordig kan men ook in de betere groentehandel de rode of de gele wortel gemakkelijk aanschaffen. Het betreft hier echter geen moderne uitvindingen voor culinaire hipsters, nee, dit zijn oudere varianten. Daadwerkelijk was de middeleeuwse wortel ofwel geel van kleur, ofwel nogal roodachtig of zelfs paars van kleur. Pas vanaf de 2de helft van de 16de eeuw zullen tuinbouwers een selectiedruk plaatsen op de wat meer oranjeachtige pigmenten van de gele wortel om zo op een paar generaties tijd een oranje wortel te kweken die zich vanaf de 17de eeuw over de wereld verspreidt.

De oranje wortel zoals we die vandaag kennen is een product uit de Lage Landen. Lang nam men aan dat Nederlandse tuinbouwers daarvoor verantwoordelijk maken, maar de gele wortel duikt ook op in Antwerpse markttaferelen uit het midden van de 16de eeuw.

Misschien is de oranje wortel die tegenwoordig op ons bord ligt wel helemaal geen Nederlandse uitvinding, maar eerder een Antwerpse? We laten David en Ive aan het woord in onderstaand filmpje!

Terug naar project ‘Spot the carrot’

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie