Blijf op de hoogte

Ergens kort na 1640 schilderde de Groningse schilder Albert Eckhout (ca. 1610-1665) een verzameling exotisch fruit dat hij in Brazilië had gezien. Naast enkele paprika’s en een prachtige ananas, biedt de schilder ons ook een heerlijk en kleurrijk zicht op een opengekliefde watermeloen.

Deze combinatie is eerder misleidend. De watermeloen is een inheemse vrucht uit Noord-Afrika, waar de voorouderlijke versie nog steeds in het wild groeit en waar nog steeds een enorme diversiteit aan varianten te vinden is. De watermeloen was niet alleen voedzaam, maar ook verfrissend, waardoor de Egyptenaren en vooral Arabieren ze kweekten om als voedsel op lange woestijntochten mee te nemen.

Toen de Europeanen op hun ontdekkingsreizen lange zeereizen te overbruggen hadden, waren watermeloenen het ideale voedsel om aan boord te hebben: ze bewaren lang, ze zijn voedzaam en enorm verfrissend. Geen wonder dat watermeloenen in de Amerika’s gekweekt werden van zodra de Europeanen er aan landbouw begonnen te doen. De watermeloen is daarom een oude Egyptische uitvinding.

We laten David en Ive aan het woord in onderstaand filmpje!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie