De voorbije weken gingen we samen met studenten van de UGent, Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen, in gesprek met bewoners van woonzorgcentra en afdelingen jonddementie. Hun inzichten over ouder worden, tijd en toekomst? Verhelderend, ontroerend en verrassend. Met Samen Lezen, Object Handling en Slow Art brengen we zorg en filosofie samen.
Filosofie & Zorg in de praktijk
Filosofie leeft niet alleen binnen academische muren—het is overal, in elke ontmoeting en in elk gesprek. Daarom trekken wij, Amarant, samen met studenten Wijsbegeerte van de UGent, naar verschillende Gentse woonzorgcentra om in dialoog te gaan met bewoners rond het thema jong en oud.
Wat betekent het om ouder te worden? Hoe kijken verschillende generaties naar het leven, de toekomst en het verleden? In deze gesprekken stellen we vragen die vaak onbesproken blijven. We ontdekken niet alleen nieuwe perspectieven, maar ook de immense wijsheid en levenservaring die de bewoners met ons delen.
Maar deze filosofische ontmoeting is geen eenmalig moment. Bij Amarant geloven we dat ontmoeting, reflectie en verbeelding een fundamentele plaats verdienen binnen de zorg. Daarom organiseren we doorheen het jaar inspirerende activiteiten binnen onze sokkel Kunst is voor altijd, met methodieken zoals:
✨ Samen Lezen – Laat verhalen en poëzie herinneringen en emoties tot leven brengen.
🖐 Object Handling – Voel, ontdek en verbind via tastbare objecten.
🎨 Slow Art – Neem de tijd om kunst te beleven en diepere gesprekken te voeren.
Zorg is zoveel meer dan medische hulp. Zorg is luisteren, delen, samen groeien. Zorg is VERBONDENHEID.
Zorgen: een filosofische vraag
Is wie geen zorgen heeft, zorgeloos? Integendeel. Zorgen hoort bij het leven: voor vrienden, buren, dieren, planten en de wereld om ons heen. Maar ook voor onszelf—voor ons lichaam, onze verlangens en idealen. Filosofen zoals Foucault en Frankfurt inspireren ons om zorg als een essentieel maatschappelijk thema te zien.
De politiek filosoof Joan Tronto stelt dat we democratie moeten begrijpen als de verdeling van zorgverantwoordelijkheden. Maar wat betekent zorg eigenlijk? Wie heeft zorg nodig? Hoe organiseren we ouderenzorg? Hoe herkennen we racisme in de zorg? En welke rol kan kunst spelen in de zorg?
Benieuwd? Kom het zelf beleven op 5 april in KASK Gent!