Blijf op de hoogte

Docente: Els Autrique

Wanneer Constantin Brancusi in 1904 aankomt in Parijs, heeft hij de eeuwenoude traditie van de houtbewerking uit zijn thuisland Roemenië in zijn bagage. Na een korte ervaring als assistent in het atelier van Rodin, gaat hij resoluut zijn eigen weg. Voortaan zal het materiaal zelf thema en vorm bepalen.

Geïnspireerd door niet-westerse en archaïsche kunst ontwikkelt hij in de periode 1909-1925 zijn hoofdthema’s als de kus, de vogel, de muze. De harmonieuze uitgepuurde vormen zijn het resultaat van zoeken naar de essentie besloten in de materie. Van fundamenteel belang is de relatie tussen beeld en ruimte. Zijn atelier in Montparnasse waarin hij steeds nieuwe ruimtelijke relaties tussen werken uitprobeert, wordt hét kunstwerk vanaf de jaren ’20. Voor hem is de sokkel een volwaardig element. In de ‘eindeloze kolom’ vormen sculptuur en sokkel een eenheid, die opgaat in de oneindige ruimte.

(Van 1 oktober 2019 tot 2 februari 2020 loopt EUROPALIA ROMANIA, met een tentoonstelling in Bozar gewijd aan Constantin Brancusi.)

Prijs: 230 euro – Inbegrepen zijn de lezing (2,5u – 20 minuten pauze), en de verplaatsingskosten van de docent. De docent voorziet zijn eigen laptop. De aanvrager voorziet een verduisterbare ruimte, beamer, scherm en geluidsinstallatie indien nodig.

Heb je interesse om deze lezing voor je groep te boeken, contacteer ons dan via info@amarant.be

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie