Blijf op de hoogte
Nieuws

Charlotte Geeraert aan het roer!

30 november 2023

Op 1 november ging Charlotte aan de slag bij Amarant als Algemeen Coördinator.

Wie is ze en wat zijn haar plannen? Aan de hand van onderstaande vragen en antwoorden leer je haar alvast wat beter kennen!

Elke kapitein zet zijn eigen koers uit. Waar wil jij naartoe varen met Amarant? 
Amarant is een sociaal culturele organisatie met een focus op kunst en cultuur. Kunst en cultuur zijn relevant door de eeuwen heen, het heeft zijn tentakels in de vroegste geschiedenis van de wereld. We willen met ons programma mensen inspireren, ontroeren en vanuit andere perspectieven naar de wereld doen kijken. De begrippen die we kennen over kunst en cultuur zaten lang vast in het Westerse denken, gelukkig is er meer en meer de nodige aandacht voor de prachtige kunst- en cultuurstromingen die er zijn buiten het Westen om.
Als organisatie is het ook onze verantwoordelijkheid om mee die begrippenkaders te stretchen, uiteen te rafelen en opnieuw te construeren. Ik kijk er dan ook naar uit om samen met gemeenschappen, experten uit het veld en het team participerende leeromgevingen te creëren waar ontmoeting en verbinding centraal staan.

Voor welke studies koos je en kon je daar later mee aan de slag?
Ik ben gestart in de kunsten, als meester in de beeldende kunst studeerde ik af aan het KASK. Die opleiding was enorm inspirerend en ik heb er boeiende kunstenaars leren kennen. Een vierjarige opleiding waarin ik gepusht werd om telkens uit mijn comfortzone te stappen en waar ik vooral heb leren kijken naar kunst. Een leerrijke periode waarbij ik tot de dag van vandaag nog steeds warme contacten heb met verschillende kunstenaars van toen. Nu hebben die 4 jaar aan KASK me wel doen inzien dat ik liever betrokken was met alles wat in de rand gebeurde dan effectief voor een wit doek te staan. Daarom dat ik al snel kunst- en cultuurmanagement heb gevolgd om te begrijpen hoe de noodzaak die leeft in de kunst en cultuurwereld, zichtbaar kan gemaakt worden in onze maatschappij. Dingen ‘zichtbaar’ maken is iets wat ik ook na mijn studies bleef nastreven. Na de studies kwam de praktijkervaring in het sociaal-culturele veld. Bij verschillende organisaties heb ik kunnen werken met diverse doelgroepen, programma’s opstellen vanuit maatschappelijke noden en beleid schrijven om zichtbaarheid te creëren. De studiekeuzes en de praktijkervaring in het verleden hebben me gebracht waar ik vandaag sta. De rode draad in het parcours is toch wel het mee willen benoemen en zichtbaar maken van noodzakelijkheden die leven in de maatschappij.

Kan je een inspirerend voorbeeld met ons delen van hoe kunst en cultuur emanciperen en verbinden? 
Daarvoor gaan we even naar het buitenland, één van mijn favoriete plekken is CCA Glasgow. Een fantastische plek waar ze enkele jaren geleden een programma hebben opgezet specifiek voor publieke betrokkenheid. Ze onderzoeken sociale en culturele veranderingen door middel van kunst. Zelf noem ik de kunstenaars vaak de kanariepietjes in de koolmijnen, omdat zij vaak als eerste op de bres springen als de maatschappij zich aan het roeren is. Tegelijk heeft cultuur ook de kracht om te verbinden en te reflecteren. Bij CCA Glasgow zijn ze hierin voorloper en hebben ze zeer goed begrepen dat er voor kunst en cultuur brede definities kunnen gehanteerd worden.

Welk project of goed doel draag je een warm hart toe?
Ik heb van dichtbij de organisatie Diversplus mogen zien groeien. Een kleine organisatie die onder de vleugels van een fantastisch warme dame Saïda noden benoemt in de maatschappij. Vaak aan de hand van creatieve projecten zoeken de dames van Diversplus verbinding in de maatschappij. Voor mij toch wel het voorbeeld dat creativiteit het middel bij uitstek is om verbinding te creëren in de wereld.

Dilemma: een nieuwe opera ontdekken of een bioscoopfilm meepikken? 
Toch wel de bioscoopfilm, jezelf onderdompelen in een andere wereld is heerlijk ontsnappend. Op mijn verlanglijstje staat nu de Belgische inzending voor de Oscars ‘Augure’ van de Belgisch-Congolese kunstenaar Baloji. Een veelzijdig artiest die zowel kunstenaar, muzikant, cineast en nog zoveel meer is. Hoeveel talent kan je als artiest hebben? Met hoge verwachtingen kijk ik alvast uit naar mijn avondje cinema.

Welke reiservaring is je meest bijgebleven en welke reis staat bovenaan je verlanglijstje?
Reizen doe ik heel graag dus één enkele reis eruit pikken is moeilijk maar ik hou er wel van om op vakantie uitgedaagd te worden en om vanuit een nieuw perspectief te kijken naar een ander maatschappijmodel. Daarom staan er momenteel verre reizen op mijn verlanglijstje. Tegelijk kan ik ook enorm gecharmeerd worden door kleine dingen op een reis. Soms is er meer behoefte aan het vertragen en verstillen en dat kan je al heel dichtbij terugvinden.

Nog vragen voor Charlotte? Je kan haar bereiken op charlotte@amarant.be!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie