Anish Kapoor

© Creative Commons

 

Docente: Valerie Delaey

Anish Kapoor is ongetwijfeld één van de boeiendste kunstenaars van zijn generatie. 

Tijdens de Biënnale van Venetië brengt hij in de Gallerie dell’Accademia een grote tentoonstelling waarin hij voor het eerst zijn ‘black sculptures’ presenteert. Elk van die sculpturen is van een extreem diepe zwartheid, zwarter dan zwart. Kapoor kocht de exclusieve rechten op het pigment, dat vroeger Vantablack heette, en verfijnde het verder voor zijn kunstwerken. Zeker iets om naar uit te kijken, dus!

Hoewel Kapoor als kunstenaar gevormd is in Londen, zijn zijn Indische roots steeds voelbaar in zijn werk, zowel in de abstracte vormgeving als in de onderliggende filosofie.

In zijn eenvoudige maar monumentale sculpturen speelt Kapoor vaak met de bipolariteit van het bestaan – vorm en leegte, licht en duisternis, zijn en niet-zijn. Het is een spel waarbij de toeschouwer steeds fysiek en psychisch betrokken is. Met gladde vormen, en reflecterende materialen schept Kapoor een metafysische wereld waarin de grens tussen werkelijkheid en illusie voortdurend in vraag wordt gesteld. To be or not to be, that’s the question!

Heb je interesse om deze lezing (online of op locatie) voor je groep te boeken, contacteer ons dan via info@amarant.be.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie