De missie van Amarant

Art of course!

Wij willen mensen kunst en cultuur helpen beleven en begrijpen en maken daarbij kunst en cultuur meer toegankelijk en vanzelfsprekend: Art of course. Een samenleving waarin kunst en cultuur toegankelijk én vanzelfsprekend zijn voor elke burger is immers democratisch, inclusief, solidair en zelfs duurzaam.

Amarant organiseert cursussen over de geschiedenis van de schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur, over klassieke muziek en opera en over filosofie. Je leert de belangrijkste kenmerken van diverse kunststromingen te herkennen, waardoor je het werk van kunstenaars beter zal begrijpen en waarderen. Wat je gezien moet hebben zeggen we niet, wel waar je kan naar kijken en waarom!

Amarant gaat op ontdekking in de kunstwereld. We nemen je mee naar de beste tentoonstellingen van het seizoen, duiken in de meest interessante museumcollecties, gaan op atelierbezoek bij hedendaagse kunstenaars, en maken stadswandelingen waarin erfgoed of actuele architectuur bijzondere aandacht krijgen.

Amarant richt zich tot volwassenen. Tijdens de activiteiten ontmoet je vele mensen met een brede culturele belangstelling die kunst een warm hart toedragen.

Amarant staat garant voor expertise en enthousiasme, dank zij een uitgebreid team van deskundige lesgevers en begeleiders.

Amarant is actief in vele steden in Vlaanderen (o.a. Aalst, Antwerpen, Brugge, Gent, Knokke, Leuven, Mechelen, Oostende) en in Brussel en werkt samen met de educatieve diensten van de kunstmusea, met cultuurcentra en andere organisaties uit het sociaal-culturele veld.

Je kan op ons ook een beroep doen voor lezingen en cursussen op maat van je vereniging.

Amarant is erkend en gesubsidieerd door de Minister voor Cultuur van de Vlaamse gemeenschap als gespecialiseerde vormingsinstelling in het sociaal-cultureel werk voor volwassenen.

Cursussen

Amarant heeft in de voorbije tien jaar een uitvoerig pakket van cursussen kunstgeschiedenis uitgewerkt, in diverse formules en met verschillende gradaties van diepgang. Zowel kennis maken als kennis verdiepen kan bij Amarant.

In deze zin kunnen doorheen het globale pakket cursussen over beeldende kunst in globo een aantal lijnen getrokken worden. Elk van deze onderdelen onderscheidt zich door een specifiek studie-object, een eigen benaderingswijze, invalshoek of een verschillende graad van verwachte voorkennis. Dit onderscheid wordt niet dogmatisch gehanteerd, het wil in de eerste plaats verduidelijkend werken naar de cursisten toe. Uiteraard blijven alle onderdelen met elkaar in verbinding staan en is elke rigoureuze afbakening relatief.

Excursies

Amarant organiseert al jarenlang excursies in binnen- en buitenland waarbij de confrontatie met de kunstwerken zelf en het beleven van kunst en cultuur in situ essentieel zijn. Het versterkt de individuele kunstbeleving en nodigt ook uit tot een gezamenlijke dialoog.

De excursies gaan van tentoonstellings-, museum- en galeriebezoeken tot wandelingen, fietstochten en hele daguitstappen. Ze kunnen ingaan op de actualiteit door een bezoek aan een tijdelijke tentoonstelling, of ze nemen je mee in een breder kunsthistorisch verhaal. Een ervaren en gedreven gids moedigt je aan anders en dieper te kijken naar kunst.

Reizen

Amarantreizen: het neusje van de zalm onder de kunst- en cultuur reizen!

Twee organisaties slaan hiervoor de handen in elkaar: Amarant en De Buck Travel. Het team van Amarant ontwikkelt unieke reisprogramma’s vanuit een doorgedreven kennis van de westerse kunst, en een passie voor de grote culturen van Azië, Afrika en Amerika. Je verkent met een deskundige Nederlandstalige reisleider de cultuur van een stad, een streek, een land. Je kijkt verder dan de highlights, en geniet ook van uitzonderlijke of minder voor de hand liggende plaatsen.

De Buck Travel is een reisbureau uit Eke/Nazareth met meer dan 50 jaar ervaring, gespecialiseerd in het werken op maat, zowel voor individuele reizigers als voor bedrijven en groepen. De Buck Travel staat garant voor een vlekkeloze organisatie. De volgehouden aandacht voor het detail maakt het verschil tussen een goede reis en een fantàstische reis.

 

De begeleiding

De reisleiders van Amarantreizen zijn kunsthistorici, die zich jarenlang hebben verdiept in de cultuurgeschiedenis van een bepaalde regio of in een of meer kunststromingen. Zij hebben uiteraard een grote kennis van de bezochte sites, waar ze elk bezoek in het Nederlands begeleiden, tenzij de plaatselijke regels dat niet toelaten. Die inhoudelijke kennis, in combinatie met organisatorische kwaliteiten en het vermogen om de groep te enthousiasmeren, maakt hen tot ideale begeleiders. De reisleiders laten je bovendien kennismaken met de gebruiken en gewoonten van het land en maken je wegwijs in het leven ter plaatse. Je kan vooraf al kennismaken met je reisleider, dankzij de cursussen en excursies die hij/zij voor Amarant geeft doorheen het jaar. Bij groepen vanaf 20 deelnemers zorgt Amarant voor een praktisch begeleider die de reisleider bijstaat.

 

Groepsreizen

Amarantreizen zijn groepsreizen. Een groep telt tussen 15 en 25 personen. Je deelt je ervaring met reisgenoten met een gelijkaardige belangstelling voor kunst en cultuur, dat maakt het alleen nog fijner om met ons mee te gaan.

Onze groepen bestaan uit mensen die alleen reizen, naast mensen die deelnemen in het gezelschap van partner, vriend of vriendin.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie