AMARANT ZOMER 2022

Ons zomerprogramma staat voor je klaar en er is opnieuw voor elk wat wils! 

Zo kan je met Peter De Smet hiëroglyfen leren schrijven en ontcijferen, hebben diverse docenten het over beroemde schepen en hoe die mee de geschiedenis bepaalden. Rudy De Meulemeester laat je live vanuit het zonnige Italië kennisaken met de grootmeesters van de hoogrenaissance en Etienne Hauttekeete gaat dieper in op het Shintoïsme en op de geopolitiek van China.

Graag wat actiever? Spring dan met Stefan Van Camp mee op de fiets en trek naar Duinkerke, Charleroi, Rotterdam of de tuinwijken in Brussel. Met Jan Trachet maak je een fietstocht langs de verdwenen Zwinhavens en Jeroen Vermeersch trekt naar het maritiem Brugge in de Hanzetijd. Michiel Dusar laat dan weer de stenen aan het woord in Gent, Brugge, Antwerpen en Dendermonde. 

We spelen ook nu weer in op de kunstactualiteit. In Museum Voorlinden in Wassenaar loopt een knappe overzichtstentoonstelling van Antony Gormley. Valerie Delaey zorgt in een online lezing voor een interessante inleiding op zijn werk. Ze besteedt ook aandacht aan het belang van Piet Mondriaan, in een dagcursus in GentAntwerpen en online, naar aanleiding van de belangrijke expo in Kunstmuseum Den Haag.

Stef Van Bellingen gaat voor ons poolshoogte nemen in Documenta Kassel en brengt verslag uit in Antwerpen en Sint-Niklaas. Zijn introducerende lezing over de Biënnale van Venetië is volzet in Brugge en Antwerpen, maar in Gent zijn er nog enkele plaatsen, voor de hele snelle beslissers. Nog meer nieuws uit Venetië: Inge Van Reeth belicht in Gent, Antwerpen en Brugge het werk van Francis Alÿs, die het Belgisch paviljoen inpalmt. Valerie Delaey geeft in een online lezing tekst en uitleg bij ‘het zwartste zwart’ dat Anish Kapoor voor het eerst toont in de Accademia en het Palazzo Manfrin in Venetië.

In het najaar vindt in Qatar het WK voetbal plaats, maar Tom Bruyer heeft vooral oog voor de spectaculaire architectuur daar.

Voor de literatuurliefhebbers springt vooral het Molièrejaar eruit. Alexander Roose heeft het in Gent en online over de beroemdste dramaturg van komische satires in het Frankrijk van de Zonnekoning. In de cursus Gezelle leeft bekijkt Catherine Joostens de actualiteitswaarde van de 19de eeuwse dichter. We nemen draconische maatregelen, openen dozen van Pandora en hakken gordiaanse knopen door, in de lezing ‘Hic et nunc’, waarin Patrick De Rynck aantoont hoe de oudheid verder leeft in ons leven.

Zingen, dat doen we ook en wel samen met Hendrik Vanden Abeele die je kennis laat maken met het gregoriaans!

We hebben ook aandacht voor zes vrouwelijke filosofen. Samen met prof. Magda Michielsens en de gekende Nederlandse filosofe Joke Hermsen ontdek je Rosa Luxemburg, Ayn Rand, Martha Nussbaum, Elisabeth Badinter, Hannah Arendt en Susan Neiman. We doen deze reeks zowel online als aan zee in Oostende… genieten van de vroege zomer. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Met Jean-Piere Vanhee onderzoeken we het denken van Peter Singer over dierenmishandeling, het bestrijden van armoede, effectief altruïsme en hoe oorlogen kunnen worden voorkomen.

We verwelkomen ook graag nieuwe docent Sam Sterckx. In het najaar zal hij naast Valerie Delaey en David Vergauwen instaan voor de basisreeks Moderne en Hedendaagse kunst, waarbij zijn focus ligt op de kunst na WOII. Als voorproefje verkent hij deze zomer ‘banale ruimtes’ in hedendaagse installaties, in een lezing online en in Antwerpen. Maak alvast kennis met deze enthousiaste kunstkenner!

Wil je alles uit de zomer halen? Wordt lid bij Amarant vzw en geniet van korting.

Zo, wij hebben er zin in, en we hopen van jullie hetzelfde!

Extra: op zaterdag 4 september nodigen we alle leden uit in Kasteel van Loppem. Noteer dat alvast in je agenda. Meer info volgt.