Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Spain Square (Plaza de Espana). Seville, Spain.
Mazes in Royal Alcazar Gardens in Seville, Jardines Real Alcazar
SEVILLE, SPAIN: Real Alcazar in Seville. Patio de las Doncellas
Traditional flamenco dresses at a house in Malaga, Andalusia, Sp
Inside the Mezquita, Cordoba, Spain
Roman Bridge and Guadalquivir river, Great Mosque, Cordoba, Spai
Granada. The fortress and palace complex Alhambra.
Almodovar del Rio Castle in Andalusia, Spain
Medina Azahara
View on the famous Alcazar of Malaga, Spain

We hebben de inschrijvingen voor deze reis afgesloten. Wil je toch nog graag meereizen? Stuur ons een mailtje via reizen@amarant.be.Ontdek de fascinerende geschiedenis van Zuid-Spanje en stap in de voetsporen van sommige van de grootste mecenassen van middeleeuws Europa. Tijdens deze onvergetelijke reis verken je de culturele bloeiperiode van moslim-Spanje via de indrukwekkende monumenten van Córdoba, Granada en Sevilla.

In Córdoba kende Al-Andalus een ongeëvenaarde bloei. Granada en haar Alhambra vertellen het tragische verhaal van het laatste, schitterende moslimkoninkrijk onder de Nasriden. In Sevilla geniet je dan weer niet alleen van prachtige architectuur, gerealiseerd door moslimvaklui onder een hernieuwd katholiek bewind. Je ontdekt er ook hoe meer extreme stromingen binnen de islam de moslimheerschappij in stand probeerden te houden. Naast deze drie indrukwekkende steden, bezoeken we ook militaire en politieke centra die ons vertellen over hoe de maatschappij verder georganiseerd was onder de moslimleiders en hoe ze hun macht uitoefenden. Je zult versteld staan van de kennis en kunde die op een bepaald moment tot in de verste uithoeken van Europa uitstraalden!

Deze reis biedt een prachtige mix van bekende en minder bekende monumenten. Mis de unieke kans niet en ervaar zelf de boeiende geschiedenis van Zuid-Spanje.

Reisprogramma
Maandag 30 oktober 2023 – Sevilla
Na onze vlucht genieten we eerst samen van een gezellige lunch in het centrum, voor we de stad in duiken. We ontdekken de rijke geschiedenis van Sevilla als belangrijk moslimcentrum en – haven en we maken kennis met de typische mudéjarstijl. Maar we hebben ook oog voor de bloeiperiode daarna en voor de 20ste-eeuwse heropleving. Wie wil, kan ’s avonds een van de vele flamencobars bezoeken. Wie moe is, kan terug naar ons hotel, gelegen in de mystieke jodenbuurt van Sevilla.

Dinsdag 31 oktober 2023 – Sevilla
We beginnen de dag met een bezoek aan de kathedraal, waar de indrukwekkende en bekende minaret, la Giralda, geïntegreerd werd als klokkentoren. Vervolgens verkennen we het koninklijk paleis, het alcázar, hét voorbeeld voor de unieke mudéjararchitectuur die deze stad zo bijzonder maakt. Na de lunch gaan we verder met onze stadswandeling en bezoeken we het Hospital de la Caridad. Hier kunnen we enkele werken bewonderen van de beroemde schilder Murillo, evenals de kunstwerken van zijn minder bekende partner, Juan de Valdés Leal. We eindigen onze dag op het iconische Plaza de España en de Plaza de América. Er is nog tijd over om te genieten van de sfeer van deze sublieme stad.

Woensdag 1 november 2023 - onderweg naar Córdoba
Het kasteel van Almodóvar del Rio is niet zomaar een kasteel - het is het meest archetypisch, middeleeuws kasteel van Europa, terwijl het eigenlijk voornamelijk een moslimconstructie is. Na het bewonderen van het prachtige uitzicht over de vruchtbare velden van Al Andalus, gaan we op weg naar de imponerende overblijfselen van de paleisstad Medina Azahara. Dit was ooit hét symbool van de moslimheerschappij in Spanje, gebouwd door Abdalrahman III om zijn claim op het kalifaat te versterken. Na dit bezoek rijden we verder naar Córdoba waar we onze kamer net buiten de muren van de ongelooflijk mooie mezquita zullen betrekken.

Donderdag 2 november 2023 - Córdoba
Er is geen enkele gebedsruimte die je zo dicht bij een transcendente werkelijkheid brengt als de Mezquita van Córdoba. De ritmische weidsheid van de ruimte en vooral de onvergelijkbaar prachtige mihrab zijn simpelweg adembenemend. De in de Mezquita ingebouwde kathedraal vertelt ons het verhaal van het herintroduceren van het katholicisme in Al Andalus op een meer geforceerde manier. En de stad heeft ons nog zoveel meer te bieden. We bezoeken de bloeiende jodenbuurt met haar synagoge, de monumentale Romeinse brug en bijbehorende Calahorra-poort, het alcázar cristiano, het badhuis en de vele patio's van het paleis van Viana. Córdoba is niet voor niets één van de belangrijkste trekpleisters van Spanje!

Vrijdag 3 november 2023 – het weergaloze Alhambra
Op weg naar Granada maken we een tussenstop voor een bezoekje aan Alcala la Real, een met een kerk bezette moslimversterking. Na een lichte maaltijd richten we onze blik op het monumentale complex van Alhambra. Dit was de weergaloze residentie van de laatste moslimkoningen op het Iberisch Schiereiland, waar heel veel te zien en te ontdekken valt. De residentie is niet alleen ongelooflijk verfijnd en ingenieus, we maken er ook kennis met de al even impressionante zomerresidentie of Generalife. We bezoeken verder het door Karel V gebouwde renaissancepaleis en de indrukwekkende moslimburcht of Alcazaba.

Zaterdag 4 november 2023 - Granada
We beginnen de dag met een bezoek aan de indrukwekkende praalgraven en pinacotheek van de katholieke koningen Ferdinand en Isabella, die de overgave van het laatste moslimterritorium afdwongen. We maken ook een stop bij de kathedraal voordat we de rest van de dag wijden aan het verkennen van de verschillende moslimmonumenten in Granada. We bezoeken ondermeer de karavaanserail, een van de meest intacte moslimbadhuizen van Spanje, en het moors paleis van de sultana, dar al-Horra. 's Avonds rusten we uit op het plein van Sint-Niklaas met een spectaculair uitzicht op het Alhambra.

Zondag 5 november 2023 - de Alpujarras
We trekken door het uitzonderlijk mooie berggebied van de Alpujarras op weg naar Malaga. Onderweg verdiepen we ons in de harde geschiedenis en gebruiken van de moslimbevolking die in de zestiende eeuw gedeeltelijk uit Granada naar deze regio werd verdreven en daar verder onderdrukt werd. Ze probeerden hun cultuur nog zo lang als mogelijk te behouden en te overleven in dit ruwe gebied. Maar hun jarenlange opstand zou meedogenloos onderdrukt worden door niemand minder dan don Juan. De bevolking werd gedwongen tot slavernij of tot verhuizing, om uiteindelijk defintief verbannen te worden uit Spanje in 1609.

Maandag 6 november 2023 - Malaga
De vroege vogels onder ons kunnen hun laatste delicatessen inslaan op de overdekte markt van de Atrazanas. Wij brengen nog een laatste groet aan de moslimarchitectuur van het Alcazaba. Daarna rijden we naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie