Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
41269736391_8a1247a1ae_o

De Côte d’Azur heeft, naast zijn prachtige stranden en mondaine badplaatsen, ook op cultureel vlak heel wat te bieden. Vanaf de 20ste eeuw ontdekten kunstenaars hoe inspirerend, schilderachtig en veelzijdig de omgeving wel was: een blauwe lucht en mediterraans l'art de vivre maakten van creëren kinderspel.

Vanuit Nice en Marseille verkennen we moderne en hedendaagse kunstcollecties met veel oog voor de omgeving en het landschap. We bezoeken de musea van Chagalle, Matisse en Picasso, maar ontdekken ook kunst van het Nouveau Réalisme, van Braque, Giacometti, Miro en Calder, van Basquiat, Fetting, Rauschenberg en Wegman. Voorbij Monaco slingert La promenade Le Corbusier langs prachtige panorama's en bezoeken we de modernistische architectuurparel Villa E-1027 van Eileen Gray.

Historicus André Chastel schreef terecht dat de Côte d’Azur een “grand atelier de l’art” is en “un territoire pour l’expérimentation”. C'est parti!

Reisprogramma
Dinsdag 11 september 2018
We reizen per TGV vanuit Brussel-Zuid naar Nice. Daar installeren we ons in het hotel.

Woensdag 12 september 2018
We beginnen deze dag met een bezoek aan Musée National Marc Chagall. Chagall was een Franse kunstschilder van Joods-Wit-Russische afkomst. Hij richtte zich op schilderen als een intuïtief proces. Zijn weken zijn dromerig en vatten veel inspiratiestromen samen. We bezoeken vervolgens Musée Matisse in de nabijgelegen wijk Cimiez. Schilderijen, beeldhouwwerken, gouaches, persoonlijke bezittingen en publicaties geven een inkijk in het fauvisme van Matisse. Fel contrasterende kleuren, harde confrontaties en het ontbreken van perspectief zijn maar enkele kenmerken die zijn werk typeren. In de namiddag maken we kennis met MAMAC dat werken van Niki de Saint Phalle, Yves Klein, Arman, Lucio Fontana, Christo, Daniel Spoerri, Jean Tinguely, … herbergt. Ook is de Amerikaanse abstracte kunst er zeer goed vertegenwoordigd. We sluiten deze dag af met een stadswandeling en genieten onderweg van schitterende gebouwen en historische monumenten. Een blik op de azuurblauwe zee mag niet ontbreken.

Donderdag 13 september 2018
Na het ontbijt reizen we vanuit Nice naar Roquebrune-Cap-Martin om er een bezoek te brengen aan Villa E1027 Eileen Gray. Dit modernistische toevluchtsoord ligt vlakbij de Côte d’Azur en laat zich niet zomaar lezen. Dankzij een unieke ligging en inplanting kreeg een ingenieus ontwerp vorm achter een ogenschijnlijk eenvoudig gebouw. We reizen naar Vence en bezoeken de Fondation Emile Hugues die moderne en hedendaagse kunst presenteert. Ook staat een bezoek aan de kleurrijke Chapelle du Rosaire met werk van Matisse op het programma. De collectie van Fondation Maeght in Saint-Paul-de-Vence laat ons kennismaken met schilderijen, grafische werken, tekeningen en sculpturen in een speciaal daarvoor ontworpen architectuur. Er is werk te zien van bekende moderne kunstenaars zoals Giacometti, Miró, Braque, Calder, … naast hedendaagse stukken van o.a. Arman, Bacon of Deacon. We sluiten deze veelzijdige dag af met een gemeenschappelijk diner in een gezellig kader.

Vrijdag 14 september 2018
We checken uit in Nice en vertrekken naar Antibes voor een bezoek aan La Fondation Hartung-Bergman. In de villa en het atelier van dit kunstenaarspaar leren we enerzijds de lyrische abstractie van Hans Hartung en anderzijds het abstract expressionisme van Anna-Eva Bergman kennen. We brengen aan bezoek aan Musée Picasso in Antibes en verplaatsen ons verder richting Mouans-Sartoux voor een bezoek aan Espace de l'art concret. We houden halt bij de Fondation Venet van kunstenaar Bernar Venet in Le Muy. Naast wisselexposities met eigen werk en dat van collega's, toont het beeldenpark vooral monumentale staalsculpturen van de kunstenaar. Onze dag eindigt met een verplaatsing naar Marseille waar we de volgende nachten verblijven.

Zaterdag 15 september 2018
Na een ochtendwandeling met aandacht voor de authentieke havenstad Marseille, bezoeken we MuCEM om de bijzondere architectuur van het gebouw te bewonderen. Ook staat Le Musée d'Art Contemporain (MAC) op het programma. De collectie bevat werken uit stromingen zoals Fluxus, het Nouveaux Réalisme, de Arte Povera, Land Art, … We bezoeken Musée Cantini dat naast werk van modernisten ook stukken van de spraakmakende Japanse groep Gutaï bezit. We sluiten de dag af met een bezoek aan FRAC dat werken van o.a. Franz Erhard Walther, Ugo Rondinone, Paul McCarthy, Thomas Hirschhorn in de collectie opnam.

Zondag 16 september 2018
Na het ontbijt verplaatsing we ons naar Château La Coste in Le Puy-Sainte-Réparade. Dit prachtige domein staat in het teken van kunst en wijn. In een architectuur van de Japanse Tadao Ando vloeien binnen en buiten naadloos door elkaar. In een zorgvuldig uitgedacht gebouw staan eenvoudige, repeterende volumes en speelse doorgangen centraal. Natuurelementen zoals lichtinval en de glooiingen van de site kregen een optimale benutting om creaties van onder meer Louise Bourgeois, Jeppe Hein, Andy Goldsworthy, Richard Serra, Ai Weiwei alle zuurstof te geven. De site probeert in de geest van Cézanne uit het nabijgelegen Aix in een bescheiden kader kunst gewoon voor zich te laten spreken. De namiddag staat in het teken van een bezoek aan Aix-en-Provence waar we in de Fondation Vasarely de Op Art van de Frans-Hongaars kunstenaar Victor Vasarely leren kennen. We laten een kennismaking met Gallifet Art Center en Caumont Art Center niet aan ons voorbij gaan en sluiten deze dag af met een terugreis naar Marseille.

Maandag 17 september
In Marseille mag een laatste bezoek aan La Cité Radieuse - het meesterwerk van de modernistische architect le Corbusier - niet ontbreken. Het flatgebouw is twaalf verdiepingen hoog en telt 337 appartementen die bewoners optimaal laten genieten van licht en ruimte. Hoewel veel stedelingen in 1952 niet overtuigd waren van deze kleurrijke constructie op pilaren, werd het intussen de inspiratiebron en referentie voor veel architecten. Na ons bezoek genieten we van wat vrije tijd, voor we in de vroege avond de trein terug naar Brussel nemen.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie