Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
48873846383_2a1829fe72_o
48874600122_f65327fcfd_o
www.stevenbarber.com
48873845033_b001b6c7ef_o
48873840963_4814fe8fea_o
48873911348_2295d5a990_o

Het doorkruisen van Engelands mooiste streken, afgewisseld met bezoeken aan prachtige landhuizen, spectaculaire ruïnes, kleine musea en schitterende kunstcollecties. Dat is wat je op deze fantastische reis mag verwachten.

We ontdekken de invloed van schrijver en criticus John Ruskin uit de negentiende eeuw. Hij was lange tijd beschermheer van de prerafaëlieten, kunstschilders die zich afzetten tegen de academische kunst van de Royal Academy en streefden naar eenvoud, naar pure kunst. We bewonderen hun werk in topcollecties, onder meer in Leeds, Newcastle en Carlisle. Op het programma staan niet alleen bekende musea en kunstgalerijen, maar ook nagenoeg onbekende collecties in Sheffield, Bradford, Barnard Castle, Gateshead, York en Hull. Uiteraard mogen enkele kastelen niet ontbreken. Denken we maar aan Kedleston, Harewood House en Castle Howard, bekend door de verfilming van ‘Brideshead Revisited’.

Tussen de vele bezoeken door genieten we met volle teugen van het magische landschap van het Lake District en de Yorkshire Dales. 

Reisprogramma
Woensdag 6 juli 2022
We vertrekken uit Calais met de ferry en komen tegen de middag aan in Dover. We starten onze reis met een bezoek aan het befaamde Red House in Bexleyheath, Zuidoost-Londen. William Morris, de geestelijke vader van de arts & craftsbeweging, ontwierp deze woning voor zijn vrouw Jane. Hij engageerde hiervoor zijn vriend en studiegenoot, architect Philip Webb. Veel historici beschouwen The Red House als het begin van de moderne architectuur. We rijden vandaar verder naar Leicester waar we overnachten.

Donderdag 7 juli 2022
Vandaag bezoeken we Leicester, de grootste stad van de East Midlands. Na een wandeling langs de voornaamste bezienswaardigheden bezoeken we New Walk Museum and Art Gallery. Daar ontdekken we niet alleen een indrukwekkende collectie Victoriaanse kunst, ze hebben er ook een grote verzameling Duitse expressionisten. In de namiddag staat Kedleston Hall op het programma, één van Engelands fraaiste kastelen uit de achttiende eeuw. De grote architect Robert Adam wou met Kedleston Hall Howard Castle overtreffen. Of hij hierin geslaagd is zullen wij op het einde van onze reis kunnen beoordelen. Tijdens ons bezoek aan het domein kan wie dat wil, een lichte lunch in het restaurant van het slot nemen. Van daar rijden we verder naar Sheffield waar we twee nachten verblijven.

Vrijdag 8 juli 2022
Sheffield ligt in de vallei van de Don, aan de voet van de Derbyshire Hills, en is de tweede stad van Yorkshire. Sheffield is ook bekend als één van de groenste steden van Engeland. We genieten al wandelend van het mooie centrum, we bezoeken de Graves Art Gallery en de Millennium Galleries. In deze laatste werd de John Ruskin Gallery ondergebracht. John Ruskin was schrijver en kunstcriticus. Zijn essays over kunst en architectuur waren zeer invloedrijk.

Zaterdag 9 juli 2022
We verlaten Sheffield en rijden noordwaarts naar Nostell Priory. Dit 18de eeuwse landhuis werd gebouwd in Palladiaanse stijl, op de plek waar vroeger een middeleeuwse priorij stond. Het heeft een fantastisch interieur (Robert Adam), fraaie meubelen (Thomas Chippendale) en een boeiende kunstcollectie. We ontdekken er meesterwerken van Pieter Brueghel de Jongere, Angelica Kauffmann en William Hogarth. Daar niet ver vandaan ligt de Cartwright Hall Art Gallery. De collectie is vooral gekend voor haar Victoriaanse kunst. We brengen daarna nog een bezoek aan de site Saltaire, een Engels modeldorp dat in 1853 gesticht werd door de industrieel Sir Titus Salt die er aan de rivier de Aire een grote textielfabriek liet bouwen. De site is ondertussen UNESCO Werelderfgoed. We rijden verder naar Bradford waar we overnachten.

Zondag 10 juli 2022
Leeds is de grootste stad van Yorkshire. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat hier de belangrijkste bezienswaardigheden staan van ons reisprogramma. Het beroemde stadhuis, Temple Mille en de Leeds City Art Gallery met het werk van Henry Moore en Barbara Hepworth zijn er enkele van. Harewood House ligt op amper twaalf kilometer van Leeds en is één van de Treasure Houses van Engeland. Het landhuis uit de 18de eeuw bezit een kunstcollectie die makkelijk kan wedijveren met andere grote collecties van het land.

Maandag 11 juli 2022
Ons eerste bezoek vandaag is aan Fountains Abbey and Studley Royal Water Garden, meteen een tweede UNESCO Werelderfgoedsite. Voor sommigen is dit de mooiste ruïne in Europa; de site werd dan ook gebruikt als decor in talrijke films. We passeren langs Ripon, een klein plaatsje aan de Skell met een mooie kathedraal, en rijden vandaar verder door The Pennines, ten noorden van het Yorkshire Dales National Park. Op onze route kruisen we het marktplaatsje Masham, de ruïnes van het cisterciënzerklooster Jervaulx Abbey en verder Castle Bolton, een machtige burcht uit het einde van de veertiende eeuw. ’s Avonds bereiken we Grasmere waar we 2 nachten verblijven.

Dinsdag 12 juli 2022
The Lake District in Cumbria is sinds 2017 UNESCO Werelderfgoed. De streek is nauw verbonden met de ‘Lake poets’, zoals Wordsworth. Grasmere is één van de meest populaire plaatsjes van Cumbria, beroemd geworden dankzij William Wordsworth. We ontdekken ook het plaatsje Coniston, daar ligt John Ruskin begraven. Via de Coniston Launch, een kleine ferry, bereiken we de historische woning Brantwood. John Ruskin kocht deze in 1871 en verbleef er tot aan zijn dood in 1900. Hier vind je werken van Burne-Jones, Samuel Prout en William Henry Hunt en tal van memorablia. Na dit bezoek rijden we naar Hill Top, Beatrix Potter's 17de- eeuwse ‘farmhouse’. Vandaar rijden we terug naar Grasmere.

Woensdag 13 juli 2022
Na het ontbijt rijden we zuidwaarts naar Bowness-on-Windermere om een bezoek te brengen aan Blackwell, een mooi gebouw in de stijl van de arts-and-craftsbeweging in Engeland. We houden halt in het mooie Sizergh. Van hier gaat het richting Kendal, een plaats die zijn rijkdom te danken heeft aan de Vlaamse wevers die zich hier in 1330 vestigden en waar de laatste vrouw van Hendrik VIII, Catherine Parr, geboren werd. We rijden verder naar Carlisle waar we overnachten.

Donderdag 14 juli 2022
In Carlisle, ooit ontstaan rond een Romeins fort aan de Muur van Hadrianus, bezoeken we de kathedraal en Tullie House. Deze woning uit de 17de eeuw herbergt een lokaal museum en kunstgalerij. Naast heel wat archeologische oudheden die vaak betrekking hebben op de Romeinse tijd, bewaart het museum ook nog zowat 4800 schilderijen, tekeningen en andere kunstwerken van de 17de eeuw tot nu. De verzameling prerafaëlieten bevat werken van Rossetti, Sidal, Brown, Morris, Burne-Jones en Hughes. Na de lunch rijden we westwaarts naar Newcastle. Onderweg brengen we een bezoek aan een van de grootste Romeinse sites langs de Muur van Hadrianus: Housesteads. In het oude Vercovicium waren niet minder dan duizend soldaten gekazerneerd. Hexam, aan de rivier Tyne, is dan weer een van de meest romantische plaatsjes in het noorden van Engeland. De abdijkerk gaat terug op de 7de eeuw en is daarmee een van de oudste bedehuizen in Northumberland. We vervolgen onze route en passeren aangename stadjes en dorpjes zoals Corbridge en Bywell. Uiteindelijk bereiken we Newcastle waar we twee nachten verblijven.

Vrijdag 15 juli 2022
Vandaag is een rustige dag. We verkennen Newcastle en bekijken de belangrijkste monumenten. Het stadsbeeld wordt bepaald door de Tyne en de vier soorten bruggen in de stad. We bezoeken de Laing Art Gallery and Museum en The Shipley Art Gallery in Gateshead. Hier staat ook het beroemde muziekcentrum The Sage in de buurt van de Millennium Bridge.

Zaterdag 16 juli 2022
Durham, gelegen op een rots aan de rivier Wear, is een prachtige stad. De kathedraal is UNESCO Werelderfgoed. We rijden verder naar Barnard Castle waar we het indrukwekkende Bowes Museum bezoeken. Hier vinden we zowel toegepaste als vrije kunsten, met werken van ondermeer Boucher, Vernet, Courbet, Fantin-Latour, Boudin en Monticelli. Het museum bezit ook één grote verzameling Spaanse kunst in Engeland, je vindt er El Greco’s en Goya’s. We eindigen de dag in York waar we twee nachten verblijven.

Zondag 17 juli 2022
York is één van de oudste middeleeuwse steden van Engeland. Hier werd in 306 Constantijn tot keizer uitgeroepen! Haar stadsmuren zijn van de best bewaarde in Engeland, het zou 2 uur vergen om de totale omtrek van 5km te bewandelen. We bezoeken de beroemde kathedraal of Mister met haar bijzonder rijk interieur en de York Art Gallery dat één van de rijkste verzamelingen uit de streek bezit. In dit pas vernieuwde museum zien we meesterwerken van lokale 19de-eeuwse grootmeesters William Etty en Albert Moore.

Maandag 18 juli 2021
Castle Howard is een enorm slot en ongetwijfeld één van de meest bekende huizen van Engeland. In de verfilming van Evelyn Waughs meesterwerk Brideshead Revisited vertolkt het kasteel de rol van Brideshead. Na de middag rijden we naar Kingston-upon-Hull waar de Ferens Art Gallery op ons programma staat. De verzameling is vooral sterk op het vlak van de oude meesters. Opmerkelijk is de kunst van de Hollandse school uit de 17de eeuw, met werk van o.a. Hals en Ruisdael.
’s Avonds nemen we de nachtboot naar Rotterdam.

Dinsdag 19 juli 2022
In de vroege voormiddag komen we aan in Rotterdam. Vandaar rijden we naar Antwerpen, Gent en Oostkamp.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie