Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
29822956517_7c4bcbba68_o

Turnhout was ooit het mekka van de vernieuwende architectuur. Jozef Schellekens introduceerde in de jaren 30 het modernisme in de Kempen, waardoor het pad werd geëffend voor het modernisme van de Turnhoutse School in de jaren 60.

 

De oudste parel is de woning Jozef Schellekens uit 1934. De unieke koppelwoning in een zuivere baksteenarchitectuur, oogt ook nu nog hedendaags. De

strakke lijnen en grote ramen zijn getuigen van de stijl die toen de nieuwe zakelijkheid werd genoemd. Het interieur is bovendien bijna intact bewaard met meubelen en wandschilderingen. Alles werd piekfijn hersteld.

 

Vervolgens wandelen we een kwartiertje verder naar de Atelierwoning Vanhout & Schellekens uit1964. De plannen voor dit gebouw werden getekend Carli Vanhout en Paul Schellekens, zoon en schoonzoon van Jozef Schellekens. Het gebouw gaat op in haar omgeving en de natuur wordt ook binnen getrokken. Tegelijk is het een mooi voorbeeld van het brutalisme uit de Turnhoutse School.

 

We worden rondgeleid door een gids van AR-TUR, het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen, in samenwerking met Architects in Motion.

 

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie