Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
49208452488_83583d5447_o
49209151512_91fefe6374_o
49209152967_1d6ecb536e_o
49209156517_c76c38068d_o

Wenen is de ultieme keizersstad en dat is er aan te zien! De dynastie van de Habsburgers regeerde tussen de vijftiende en de twintigste eeuw over een expanderend wereldrijk en liet het niet na haar thuisstad tot een artistieke metropool te maken. Zowel in de architectuur, de beeldende kunst, het theater en de muziek was Wenen eeuwenlang toonaangevend.

Op deze reis leggen we de nadruk op de cultuurgeschiedenis vanaf de late achttiende tot de vroege twintigste eeuw. We beginnen bij het Wenen van Mozart, Haydn en Beethoven en eindigen in het modernistisch universum van Gustav Klimt en Egon Schiele. Bovendien beperken we ons niet tot de stad zelf. Uitstapjes naar Eisenstadt en Tulln helpen om de Weense cultuur beter te begrijpen. 

Reisprogramma
Dinsdag 19 oktober 2021
Onze reis start buiten Wenen met een bezoek aan Eisenstadt, de kleinste provinciehoofdplaats van Oostenrijk. Het stadje is een miniatuur, waar vooral het grote slot van de familie Esterhazy een bezoek meer dan waard is. Deze familie van landeigenaars, politici, diplomaten en militairen is vandaag vooral bekend omdat ze gedurende enkele decennia op het einde van de achttiende eeuw een muzikant in dienst hadden die Franz Joseph Haydn heette. We bezoeken dan ook Haydns woonhuis vlakbij. Van Eisenstadt rijden we naar Wenen, waar we onze intrek nemen in het schitterend gelegen K+K Hotel Maria Theresia.

Woensdag 20 oktober 2021
Na een flinke stadswandeling doorheen centrum Wenen waarbij we de geschiedenis van de stad en haar bewoners vertellen, komen we over de vloer bij de familie Mozart die vlakbij de Weense kathedraal woonde, in het museum dat vandaag het Figarohaus heet. Iets verderop bezoeken we de formidabele Karlskirche, sinds haar bouw een uiting van keizerlijk zelfvertrouwen en almacht.

Donderdag 21 oktober 2021
Vandaag duiken we de musea in. We starten bij het Kunsthistorisches Museum om de collectie oude meesters te bewonderen die ooit toebehoorde aan de Habsburgers. Daaronder zijn heel wat Vlamingen te vinden. Niet ver daarvan ligt het gebouw van de Weense Secession, het modernistisch meesterwerk van Joseph Olbrich waar we onder meer het Beethovenfries van Gustav Klimt gaan bekijken. De kus, Klimts beroemdste werk, krijgen we te zien in het Belvedere, het museum dat werd ondergebracht in het voormalige barokke paleis van prins Eugenius van Savoye.

Vrijdag 22 oktober 2021
Even buiten Wenen bevindt zich de Habsburgse zomerresidentie van Schönbrunn, een meesterwerk van achttiende-eeuwse architectuur en vormgeving. De namiddag staat dan weer in het teken van het modernistische Wenen met een rondleiding in het weergaloze Leopoldmuseum, waar de werken van Klimt, Schiele, Gerstl, Schoenberg en Kokoschka te bewonderen zijn.

Zaterdag 23 oktober 2021
Op de laatste dag reizen we naar het stadje Tulln aan de Donau. Het stadje is klein en aangenaam, maar is een bezoek waard omwille van Egon Schiele die er geboren werd en er is opgegroeid. Niet ver van waar hij opgroeide, is momenteel een museum gewijd aan deze Weense expressionist. We genieten nog even van het stadje alvorens we vertrekken naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie