Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53219020781_e4c350752d_o

Wat een personage kan meemaken of teweegbrengen wordt grotendeels gestuurd door zijn/haar/hun geslacht. Er is op dat vlak een enorme evolutie vast te stellen. Zo worden vrouwelijke personages meer en meer als actief en ondernemend voorgesteld. Tegelijkertijd blijft de rolverdeling vaak traditioneel en conventioneel. De beste manier om dat zichtbaar te maken is mannen en vrouwen van plaats te laten verwisselen. Pas dan wordt zichtbaar hoe bepalend gender wel is, ook in fictie.

Kristien Hemmerechts herschreef John Coetzees roman In ongenade met in de hoofdrol een vrouwelijk personage. Het resulteerde in de roman Alles verandert, want ja, alles verandert wanneer je het geslacht van de personages verandert. Zowel in de literatuur als het ‘echte’ leven bestaan daar nogal wat blinde vlekken voor, en er is een zekere weerstand om het mechanisme wél bloot te leggen. Nochtans biedt het een boeiend inzicht in onze bewuste en onbewuste verwachtingen, veronderstellingen en vooroordelen over wat het betekent om als een hij, een zij of een hun door het leven te gaan.

Deze lezing kwam tot stand in samenwerking met Zebrastraat en çavaria en maakt deel uit van een reeks rond het thema gender. Bekijk het volledige programma en ontdek ook de andere lezingen!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie