Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
39647763854_f7b38d679b_o

Wat is dat toch voor een raadselachtig werk waar Richard Wagner zijn loopbaan mee afsloot? De componist die een atheïstisch links idealist heette te zijn, schreef plots een opera over een ascetische, crypto-monastieke ridderorde die de heilige Graal bewaakt en wanhopig op zoek is naar een redder. Friedrich Nietzsche begreep er alvast niets van: hij noemde Parsifal een “knieval voor het kruis”. 

In twee Rondomdagen Parsifal behandelen we Wagners laatste muziekdrama vanuit vier invalshoeken: de muzikale innovaties, de literaire bronnen – waaronder Wolfram von Eschenbach en Chrétien de Troyes -, het religieuze gedachtegoed in het werk (waarbij we ons niet beperken tot het christendom maar ook de boeddhistische, de hindoeïstische invloeden en Wagners gedachten over het judaïsme bespreken). Ook hebben we het over Wagners idee over mythologie en religie, zoals hij die in de jaren 80 van de 19de eeuw neerschreef in enkele theoretische geschriften die Parsifal moesten begeleiden. David Vergauwen gidst je door het gelaagde werk dat zowel een eindpunt als een samenvatting is van Wagners oeuvre. Piet De Volder, dramaturg bij Opera Vlaanderen, zet de kers op de taart met een bespreking van Tatjana Gürbaca’s bejubelde regie van Parsifal. 

Bij inschrijving voor deze cursus ontvang je 10% korting bij Opera Vlaanderen op losse kaarten voor de opera in kwestie (datum naar keuze, maximum 2 tickets per inschrijving en geldig in categorie 1 tot 5). Tickets rechtstreeks te bestellen bij Opera Vlaanderen op 070/22 02 02 – www.operavlaanderen.be met vermelding van volgende couponcode: 1NT7WP. Let op: de korting kan niet worden toegepast op reeds aangekochte tickets. 

Optioneel: Muzikale intro 

Opera Antwerpen

wo 14 mrt van 12:00 tot 13:00 

Na de muzikale intro door Jef Smits is er de mogelijkheid voor de cursisten om een deel van een repetitie bij te wonen in Opera Gent. Voor deze activiteit moet apart ingetekend worden bij vzw Amarant. 

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie