Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Semur-en-Auxois, Bourgogne, France
sculptures sur le tympan de la cathédrale de Bourges en France
Angle des remparts de Provins France
The ruins of the Abbey of St. Jean des Vignes in Soissons, France.
Cathedral of Bourges, France
Abbatiale Saint-Germain à Auxerre, France
Street with Cathedral in Orleans, France
Pontigny Abbey in Burgundy, France
Eure River embankment with old houses in a small town Chartres,
Chartres - bords de l'Eure

Dit wordt een reis naar de wortels van de gotiek in het hartland van de Franse monarchie. De hoogtepunten vormen zonder twijfel de kathedralen van Sens, Bourges en Chartres, wellicht de mooiste die de vroeggotiek ons naliet. Maar ook de drie steden zelf bezitten een bijzonder goedbewaarde en charmante middeleeuwse kern.

Onze zesdaagse trip beschrijft een ruime cirkel rond de hoofdstad. Onderweg bezoeken we een keur aan stadjes, kerken, kloosters en kastelen die telkens een ander aspect illustreren van de overgang van de romaanse naar de gotische vormentaal en sensibiliteit.

Reisprogramma
Dinsdag 1 augustus 2023
We rijden naar het stadje Soissons in Picardië. De imposante kathedraal vertoont verwantschap met Doornik, en laat zien hoe de architect een originele oplossing zocht voor de uitbouw van het koor. De imposante ruïne van de abdijkerk Saint-Jean-des-Vignes illustreert een volgend stadium van de gotiek. In het stadscentrum is er tijd voor een vrije lunch.
Provins, onze volgende stop, ligt op de grens van Champagne. Door de bijna volledig bewaarde stadsmuur kwam het stadje terecht op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Naast enkele kerken bezoeken we een goedbewaarde vroeggotische tiendenschuur. De kerk van het nabijgelegen zeer stemmige dorpje Saint-Loup-de-Naud bezit een rijkversierd portaal dat de sterke invloed van Chartres verraadt.
We nemen onze intrek in het hotel in Sens en wandelen naar het restaurant voor een gemeenschappelijk diner. Het nu ingetogen stadje, net over de grens in Bourgondië, was ooit de kerkelijke hoofdstad van een gebied waartoe ook Parijs behoorde.

Woensdag 2 augustus 2023
De kathedraal van Sens domineert het stadje. Ze bezit een bijzonder rijke schat aan beeldhouwwerk en glasramen, maar dat geldt eigenlijk voor nagenoeg alle kerken die we op deze reis bezoeken. Het museum, ondergebracht in het vroeggotische aartsbischoppelijk paleis, bezit ondermeer verschillende gotische wandtapijten.
De reusachtige abdijkerk van Pontigny laat zien hoe de cisterciënzers de nieuwe stijl over heel Europa uitdroegen.
In het stadje Auxerre, schitterend gelegen aan de Yonne, is er gelegenheid tot lunchen. We bezoeken de kathedraal die alle stadia van de gotiek toont, en de abdijkerk Saint-Germain met enkele van de oudste fresco’s van het land.
Midden in de bossen houden we halt bij een onverwachte bouwwerf. Hier bouwt men sinds 1997 aan een middeleeuws kasteel, uitsluitend met de technische middelen en kennis die men in de 13de eeuw had.
Aan de Loire maken we een wandeling door het stadje Charité-sur-Loire. Deze mooie naam verwijst naar de cisterciënzerabdij waarvan we de grootse resten bewonderen.
We betrekken ons hotel in het centrum van Bourges en dineren samen met zicht op een van de bestbewaarde stadspaleizen uit de vroege renaissance.

Donderdag 3 augustus 2023
We starten onze dag in de allesoverheersende hoofdkerk van Bourges. De bijzondere opbouw ervan bezorgt de bezoeker meer dan één (esthetisch) oplawaai. Maar ook de portaalsculptuur, de glasramen en de crypte zijn van een bovenaardse schoonheid.
Toch stelt na al dit geweld de stad zeker niet teleur. Bourges bezit een rijke keur aan middeleeuwse paleizen, stadswoningen en kerken. We bezoeken het paleis van de financier Jacques Cœur, waarvan we gisteravond tijdens de maaltijd het exterieur bewonderden.
De vele gezellige pleintjes lenen zich uitermate tot een vrije lunch.
’s Namiddags rijden we zuidwaarts naar de abdij van Noirlac, een quasi volledig intact bewaarde cisterciënzer stichting, gelegen - zoals het hoort - midden in het groen aan de oever van de Cher. We keren terug naar Bourges. Ons centraal gelegen hotel maakt het uitkiezen van een geschikte tafel voor het vrije diner tot een allesbehalve vervelende opgave.

Vrijdag 4 augustus 2023
We verlaten Bourges in noordelijke richting en maken een wandeling door het stadje Aubigny-sur-Nère. We lijken plots mijlenver verwijderd van Frankrijk. Het stadje behoorde toe aan een Schotse familie die er een sterk Britse stempel op drukte.
Langs de majestueuze Loire bezoeken we twee middeleeuwse parels: de Karolingische kapel Germigny-des-Prés en de romaanse abdijkerk Saint-Benoît-sur-Loire met haar beroemde gesculpteerde kapitelen.
Orléans, de grootste stad op onze reis, bezit een zeer levendig centrum. We genieten er van een vrije lunch. Nadien volgt een uitgebreide ontdekkingstocht door de stad met onder andere een bezoek aan de gotische kathedraal en het stedelijk Museum van Schone Kunsten.
In de late namiddag rijden we door de uitgestrekte, lege graanvelden naar Chartres.
Na de check-in in ons hotel genieten we samen van een gezamenlijk diner en maken we een avondwandeling naar de feeëriek verlichte kathedraal.

Zaterdag 5 augustus 2023
Ook in Chartres kunnen we niet anders dan beginnen met een bezoek aan de kathedraal. Omwille van de lichtinval zijn gotische kerken op hun best voor 10 uur ’s ochtends. En dat geldt vooral voor Chartres, met die ongelooflijke rijkdom aan vroeggotische glasramen.
Die rijkdom begrijpen we nog beter bij een bezoek aan het Internationaal Centrum van de Brandglaskunst, ondergebracht in een middeleeuwse schuur naast de kathedraal.
Na de vrije lunch maken we een rustige maar volledige wandeling door het oude stadje, pittoresk gelegen aan het diep ingesneden dal van de Eure. Net zoals Bourges combineert Chartres een onwerelds mooie kathedraal met een bijzonder aangenaam stadje.

Zondag 6 augustus 2023
Op de terugreis naar België houden we halt aan de brug over de Seine in Poissy. Het geboortestadje van de heilige Lodewijk (Louis IX) is nu vooral bekend omwille van de reusachtige autofabriek, maar bezit een zeldzaam voorbeeld van een kerk die de overgang van romaans naar gotiek mooi in beeld brengt.
We rijden verder naar Senlis, waar we samen lunchen. We bezoeken er het bijzonder romantisch stadscentrum, nog deels omringd door Gallo-Romeinse muren. Het portaal van de kathedraal is het allereerste waar Maria een centrale plaats inneemt, een duidelijk teken dat de romaanse gestrengheid van het Laatste Oordeel plaats ruimt voor de zachtaardige, menselijke gotiek.
Uit diezelfde overgangsperiode dateert de kathedraal van Noyon, onze laatste stop. Na het bezoek kunnen we wellicht nog een taartje of een sorbet verschalken met aardbeien of andere rode vruchten, de specialiteit van het stadje!
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie