Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52829894280_7d41fd30f1_o-1
52829675544_fb376c4ef5_o
52829496656_8a92b6843f_o
52829939708_e6e0d0b222_o-1

Op maandag 3 juli hernemen we onze succesvolle ‘vreedzame veroveringen’ waarbij we een hele dag uittrekken om de verzamelingen van één museum in de diepte te gaan ontdekken. Het recent geopende KMSKA mag hierbij de spits afbijten. 

Het museum kan bogen op erg rijke collecties en vandaag nemen we je mee op een tocht langsheen de verzameling oude kunsten, de 19de eeuw en de moderne kunst. Als kers op de taart krijg je er een themarondleiding over vrouwelijke kunstenaars bovenop. Verschillende docenten van Amarant en een gids van het KMSKA houden zich klaar om je te begeleiden. 

De timing van de dag ziet er als volgt uit:

  • Rondleiding 1: 10u15 tot 11u15
  • Rondleiding 2: 11u30 tot 12u30
  • Vrije lunch
  • Rondleiding 3: 14u00 tot 15u00
  • Rondleiding 4: 15u15 tot 16u15

De volgorde van jouw rondleidingen is niet chronologisch bepaald maar wordt je ter plekke meegedeeld.

Collectie: oude kunst – Jeroen Reyniers

Het KMSKA heeft een enorme collectie aan oude kunst. Dwaal mee door het historische gedeelte van het museum, en blijf stil staan bij een resem bijzondere kunstwerken en interessante weetjes. Verschillende kunstwerken zijn als topstuk door de Vlaamse Gemeenschap erkend. Maar wat houdt dat in? Ga mee op zoek naar werken van onder meer Jan Van Eyck, Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, enz., ontdek wat ze zo bijzonder maakt en waarom ze deze erkentelijke titel hebben gekregen.

Collectie: de 19de eeuw – Siska Beele

De verzameling 19de eeuw wordt gepresenteerd in één lange eregalerij waar bezoekers heerlijk kunnen flaneren en zich vergapen aan de enorme veelzijdigheid van de salonkunst. Van de eerste voorkeur van het virtuoze academisme tot de latere belangstelling voor de vernieuwende stromingen van realisme, pleinairisme en naturalisme; van de theatrale salonkunst tot de verbeelding van het eigentijdse leven. Met schilderijen en sculpturen van kunstenaars met grote naam en faam en van anderen eerder onbekend maar zeker het ontdekken waard.

Collectie: moderne Kunst – Deeviet Caelen

In de 20ste eeuw zien we de beeldende kunsten door de concurrentie van de fotografie, de toenemende secularisatie van de maatschappij en de fascinatie voor wereldculturen steeds autonomer worden. Kunstenaars ontwikkelen individueel een geheel eigen en herkenbare signatuur. In de zalen Vorm en Kleur ontdekken we de verschillende middelen die een schilder of beeldhouwer ter beschikking had om zich plastisch uit te drukken. We staan stil bij de Antwerpse avant-garde van het interbellum, maar ook bij internationale toppers als Amedeo Modigliani, Jacques Lipchitz, Ossip Zadkine en Lucio Fontana.  

Themarondleiding: De rollen van vrouwen in de kunstwereld – Kathleen Joris

Zoals in zovele musea, is het aantal werken van vrouwelijke kunstenaars in de collectie van het KMSKA aan de geringe kant. Wat is daar de oorzaak van, want er waren wel degelijk vrouwen die hun mannetje stonden in de kunstwereld ? In deze rondleiding zoeken we niet alleen een antwoord op die vraag, maar hebben we vooral aandacht voor de werken van vrouwelijke artiesten die er wél te zien zijn. Kan men spreken over een typisch vrouwelijke thematiek, – of is dat eerder een gevolg van ‘the male gaze’- ? Voer voor discussie … Daarnaast hebben we ook oog voor vrouwen die als verzamelaar, opdrachtgever of als model/muze afgebeeld werden.   

OPGELET: gezien alle mogelijke kortingen is het toegangsticket niet inbegrepen in de prijs. Schrijf je je in voor deze dag, bestel dan zo snel mogelijk je ticket en kies daarbij de juiste dag. Kan je genieten van een museumpas of van een kortingstarief, vergeet dan zeker niet je pas of kortingskaart mee te nemen. Je toegangsticket is geldig voor de volledige dag.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie