Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52458031343_aa09c34ec5_o-1
52457767684_36c8c2ffef_o-1
52456977852_cbfac44092_o

Vandaag vormen de klimaatverandering en de opwarming van de aarde één van de grootste uitdagingen waarvoor de mensheid staat. Het is ondertussen pijnlijk duidelijk geworden dat cijfers en rapporten niet volstaan om de urgentie van de klimaatverandering over te brengen. Verschillende klimaatwetenschappers en milieubewegingen hebben daarom hun hoop gevestigd op de kunst en de literatuur. Zij menen dat we, naast wetenschappelijke feitenkennis, nieuwe verhalen nodig hebben.

In deze lezingenreeks gaan we dieper in op de vraag hoe de klimaatproblematiek weerslag vindt in de literatuur en podiumkunsten.

13 maart: Het jaar zonder zomer: 1816 – Magda Michielsens

In april 1815 barstte de vulkaan Tambora uit in het toenmalige Nederlands-Indië. Oogsten gingen verloren en een paar jaar lang was er geen zomer. We bekijken met Magda Michielsens hoe die gigantische natuurramp doorwerkte in het leven en werk van schrijvers.

20 maart: Activerende podiumkunst en ecologie – Christel Stalpaert

Christel Stalpaert illustreert hoe hedendaagse theater en performances vragen oproepen over ecologie door een multiperspectivistische blik op de klimaatzaak.

27 maart: Literatuur in tijden van klimaatverandering – Stef Craps

Stef Craps bespreekt wat tegenwoordig klimaatfictie wordt genoemd als een alternatieve vorm van klimaatcommunicatie, omarmd niet alleen door literatuurliefhebbers maar ook door wetenschappers en activisten in hun pogingen om bewustwording te bewerkstelligen

Je kan elke sessie afzonderlijk volgen of hier inschrijven voor deze driedelige reeks aan voordeeltarief. Bekijk hieronder de aparte sessies.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen voor de start van elke lezing, krijg je via mail een link toegestuurd om deel te nemen. Let op: je krijgt dus voor elke lezing een aparte link! Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

 

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie