De wandtapijtindustrie was een belangrijk economisch gegeven voor Vlaanderen. Ze behoorde tot de luxenijverheid wegens de kostprijs en het prestige van een kamer bekleed met wandtapijten. Docente Ingrid De Meûter was jarenlang conservator van de afdeling Wandtapijten en Textiel van de KMKG in Brussel. In deze cursus belicht ze het complex kluwen van kunstenaars, ateliers, handelaars en politiek dat achter de productie en handel van de wandtapijten schuilgaat.
De opdrachtgevers behoorden aanvankelijk tot de hogere klasse van zowel de wereldlijke als kerkelijke macht. Met de opkomst van de burgerij in de late 16de eeuw werd de markt breder en kwam er een verschuiving van moraliserende onderwerpen naar meer toegankelijker verhalen uit de mythologie of naar louter groenwerk, de zogenaamde ‘verdures’.
Voor de realisatie van het wandtapijt maakte de kunstenaar een ontwerp op kleine schaal dat dan uitvergroot werd op een karton op ware grootte, de leidraad voor de wever. Vaak werden kartons om economische redenen meerdere malen gebruikt. Dat die wevers een ongelofelijke graad van perfectie konden bereiken, wordt duidelijk bij het bestuderen van de tapijten.
Naarmate de bestellingen vlotter binnenliepen, straalde dat af op de kwaliteit van het gebruikte materiaal, de verving of de fijnheid van de weving. Dat stelt vandaag de dag uitdagingen voor de conservatie.
Zo krijg je een genuanceerd beeld van het verhaal in en achter het wandtapijt.
Tip: Volg ook de rondleiding met Ingrid De Meûter in de collectie Wandtapijten in de KMKG, op zondag 8 mei.
Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!