Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
46256936901_1632d9f3cf_o-1

Vanaf het voorjaar brengt Tate Britain in Londen onder de noemer ‘Van Gogh and Britain’ een grootse tentoonstelling over de Nederlandse schilder. Reden genoeg om ons nog eens te buigen over zijn korte maar hevige carrière.

Als lekenpredikant in de Borinage kreeg Van Gogh een roeping als kunstenaar . Aanvankelijk schilderde hij stillevens, landschappen en boeren in donkere tinten. Na een korte studie in Antwerpen vertrok hij naar Frankrijk, waar hij in verschillende steden en dorpen woonde.

Mede onder invloed van het impressionisme ontwikkelde hij zijn kenmerkende stijl met losse verfstreken en heldere, felle kleuren. Vanwege geestelijke problemen werd de kunstenaar enkele malen opgenomen in een inrichting. Tussen de crises door bleef hij koortsachtig doorwerken, tot aan zijn dood in 1890. Het eigenzinnige, uiterst persoonlijke mengsel dat brouwde uit heel uiteenlopende elementen wordt vaak als postimpressionisme omschreven.

Het leverde een oeuvre op dat, hoewel gebonden aan de 19de eeuw, er toch los van staat en grote invloed had op de 20ste eeuwse vernieuwingen.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie