Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Cartoon of Christina Rossetti having a tantrum after reading 'The Times' review of her poetry, 1862 (pen & ink on paper)

De Victoriaanse tijd was een lange periode van vooruitgang en hoop, ontwikkeling, bittere armoede, grote rijkdom. Een koningin die 63 jaar op de troon zat moest in haar eigen huishouding sterk zijn om niet door haar echtgenoot overvleugeld te worden. Haar rijk en haar kinderschare groeiden, zij werd de grootmoeder van vele Europese vorstenhuizen en hulde zich na de dood van haar geliefde Albert in diepe rouw. Een sterke vrouw of niet?

Over het algemeen werden vrouwen in korsetten geperst en op alle terreinen ingeperkt, in lastige crinolines wachtend op een gepast huwelijksaanzoek en moederschap, beheerst door een strenge moraal.

Nader onderzoek toont ons toch de sterkte van vrouwen uit die tijd: Florence Nightingale, George Eliot, Nelly Ternan, Julia Margaret Cameron, Elizabeth Barrett Browning, Christina Rossetti, Josephine Butler, Emmeline Pankhurst en vroeg in de Victoriaanse periode de gezusters Brontë, en Harriet Taylor Mill. Leefden zij tegen de stroom in, of was het Victoriaanse korset toch niet zo knellend?

In deze cursus onderzoeken we de levens en verwezenlijkingen van Victoriaanse vrouwen en testen we de stereotypen die over de 19e eeuw bestaan.

 

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie