Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
26197229987_e39b1cb22e_o

De Kelten blijven inspireren, en deze zomer krijgt u van ons een Keltenspecial met onderwerpen die niet in de langere reeksen voorkomen; en met whisky!

Het Keltische clansysteem en de Schotse hooglanders

Deze unieke maatschappelijke ordening gaat terug op een eeuwenlange traditie die in alle Keltische gebieden kan worden teruggevonden. In de Schotse hooglanden zou dit systeem pas in de 2de helft van de 18de eeuw verdwijnen. Via antropologische vergelijkingen met o.a. de maffiawereld zoekt Erwin Claes samen met u aansluiting bij onze hedendaagse maatschappij.

Docent: Erwin Claes

De Keltische religie. Van Cernunos tot Christus

Iedereen kan zich wel iets voorstellen bij de Keltische religie, zo hebben de druïden een flinke plaats veroverd in ons collectieve geheugen. Dit beeld is echter vaak geromantiseerd en fout. In deze themales gaan we met Erwin Claes op zoek naar de historische waarheid achter de mythe. Hij belicht het typische veelgodendom, de intense band met de natuur, het druïdisme en niet te vergeten het nieuwe heidendom.

Docent: Erwin Claes

De Keltische talen en het Gallisch van de Lage Landen

Waar het begrip Keltisch bij velen beelden oproept van Ierland, Schotland en Wales, weet niet iedereen dat er ook Keltisch in Nederland en België gesproken werd. Dit terwijl de Keltische taal die hier te lande gesproken werd (ook wel Gallisch of Noordzeekeltisch genaamd) weldegelijk sporen heeft achtergelaten. In de vorm van plaatsnamen zoals Doornik, Namen en Nijmegen en in de vorm van leenwoorden zoals damhert en duin. In België zijn zelfs inscripties in het Gallisch gevonden. Een mooie gelegenheid dus om het Keltisch van de Lage landen onder de loep te nemen en in zijn taalkundige en historische context te plaatsen.

Docent: Peter Kerkhof

Whisky Tasting

Hoe beter een Keltencursus afsluiten, dan met een whisky tasting. En we doen dat met niemand minder dan Bob Minnekeer, de grootste whiskykenner van de Lage Landen. Hij laat u kennismaken met de talloze soorten en ontvouwt tijdens een degustatie alle geheimen van het proeven en kiezen van een whisky.

Opgelet: voor deze whiskynamiddag dient u apart in te schrijven. Het is dus ook mogelijk enkel deze activiteit te volgen.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie