Het Gemeentemuseum in Den Haag fascineert steeds weer met boeiende tentoonstellingen. Op deze daguitstap leidt David Vergauwen je rond in de tentoonstelling over Max Liebermann. Damien Deceuninck neemt je mee in die over Jean Brusselmans.
De Duitse kunstenaar Max Liebermann (1847-1935) woonde in Berlijn, maar reisde veel binnen Europa en kwam er in contact met andere toonaangevende kunstenaars. Zo werd hij beïnvloed door de School van Barbizon waardoor zijn aanvankelijk realisme steeds meer evolueerde naar impressionisme.
Vanaf het einde van de negentiende eeuw bezocht Liebermann elke zomer Holland, waar hij inspiratie voor zijn schilderijen vond. De tentoonstelling stelt Liebermanns werk in dialoog met dat van leden van de Haagse School, waarmee Liebermann vriendschap sloot.
Gestoeld op de Belgische schilderstraditie van kunstenaars als Rik Wouters ontwikkelde Jean Brusselmans (1884-1953) na de Eerste Wereldoorlog een karakteristieke, expressieve stijl die wordt gekenmerkt door orde en compositorische eenvoud. Met o.a. tal van particuliere bruiklenen geeft de tentoonstelling, die zich concentreert op de periode 1931–1949, een goed beeld van deze kunstenaar die voor het grote publiek vaak nog teveel in de schaduw staat van zijn bekendere tijdgenoten.
OPSTAPPLAATSEN
- 06:50 Brugge: Parking Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat
- 07:35 Gent: Hoofdingang Dampoortstation (onder de luifel)
- 08:05 Waasmunster: E17, afrit 13 in de rijrichting van het reisdoel
- 08:35 Antwerpen/Berchem: Borsbeekbrug
- 10:45 Aankomst
- 17:30 Terugreis