Blijf op de hoogte
Top view of Turin centre with Mole Antonelliana, Italy.
Galleria Umberto I a Torino
Basilica di Superga - Torino
Church of San Lorenzo, Turin, Italy
The Mole Antonelliana in turin, Italy. It is a major landmark bu
City of Turin in daytime
Villa della Regina di Torino, Piemonte (15)
Reggia di Venaria Reale, Italy - corridor perspective, luxury ma
Via Po, Turin
palazzina di caccia stupinigi drone

Hoogtepunten

Turin city in Italy

Het elegante, stijlvolle stadscentrum

Scenic sight of the Sacra di San Michele (Saint Michael's Abbey)

De schitterende, hoog gelegen Sacra di San Michele in Susa

Exhibition of mummies, artifacts and Egyptian finds at the Egyptian Museum of Turin

Het indrukwekkend Egyptisch Museum

Fiat, Martini en de Lijkwade. Om die dingen staat Turijn bekend. Maar de stad is meer dan alleen dat.

De oude hoofdstad van Piëmont-Sardinië, gelegen in de warme Povlakte en omgeven door besneeuwde bergtoppen, speelt volop de kaart van slow food en goede smaak, en herbergt tal van indrukwekkende musea. Tot de absolute wereldtop behoren het Egyptologisch Museum en het Filmmuseum dat gelegen is in zowat het meest iconische gebouw van de stad, de Mole Antonelliana.

Turijn straalt koninklijke allure uit. De barokarchitecten leverden enkele bijzonder eigenzinnige gebouwen af, maar de stad draagt toch vooral een classicistisch kleed vol regelmaat en harmonie. Zowat alle grote straten zijn afgeboord met brede wandelarcaden. En net zoals Wenen telt Turijn talrijke stijlvolle caféhuizen.

Ook de omgeving van Turijn verdient alle aandacht. Rondom de stad ligt een krans van koninklijke residenties zoals het jachtslot Stupinigi en het paleis Venaria Reale. Wat verder richting Alpen vind je het indrukwekkend gelegen romaanse klooster Sacra di San Michele en het bergstadje Susa met Romeinse en middeleeuwse monumenten.

Kortom, een boeiende stad met een prachtige omgeving. Dat is Turijn.

Reisprogramma
Woensdag 9 oktober 2024
Van de luchthaven van Milaan Linate gaan we naar Novara. Het stemmige oude centrum herbergt enkele pareltjes: het vroegchristelijke Battistero met fresco’s uit het begin van de 11de eeuw, het romaanse kloosterpand van de kathedraal, de Cappella di San Siro en de renaissancekerk van San Gaudenzio met een open, 121m hoge koepel.
Onderweg naar Turijn houden we ook even halt in de sfeervolle romaanse abdij van Vezzolano. ‘s Avonds sluiten we de dag af met een gezamenlijk diner in Turijn.

Donderdag 10 oktober 2024
Vandaag ontdekken we Turijn te voet. Op het programma staan enkele van de belangrijkste paleizen, kerken en musea.
Het Palazzo Madama met een schitterende pronktrap herbergt op drie etages het gemeentelijk museum voor oude kunst. Een miniatuur van Van Eyck en een paneeltje van Antonello da Messina behoren tot de topwerken.
Het Koninklijk Paleis biedt een reusachtige enfilade van barokzalen. De Galleria Sabauda, nu mooi gehuisvest in een zijvleugel van het paleis, toont de schilderijenverzameling van de plaatselijke heersers van weleer. De nadruk ligt op de Vlaamse (Van Eyck, Van der Weyden, Van Dyck), Hollandse en uiteraard Italiaanse meesters.
De talloze kerken gebouwd door Guarino Guarini en Filippo Juvarra demonstreren een heel eigen opvatting van de barok, die meer naar Borromini keek dan naar Bernini.

Vrijdag 11 oktober 2024
Met de bus trekken we richting Alpen, naar de diep ingesneden Valle di Susa, ten westen van Turijn. We beklimmen de op een steile heuveltop gelegen romaanse abdij van San Michele en bezoeken het gezellige stadje Susa dat over belangrijk romaans en Romeins erfgoed beschikt. Het is de ideale plaats voor een gezamenlijke lunch. Op de terugweg naar Turijn stoppen we in Ranverso, waar de middeleeuwse fresco’s niemand onbewogen laten.

Zaterdag 12 oktober 2024
We zetten onze verkenning van Turijn te voet verder, met een bezoek aan een aantal topmusea. Het Filmmuseum werd voorbeeldig geïnstalleerd in de 167m hoge, totaal unieke toren die Antonelli oorspronkelijk bouwde voor de Joodse gemeenschap. Ook het nieuw gepresenteerde Egyptologisch Museum staat op het programma. Na dat van Caïro is dit het belangrijkste Egyptologisch museum ter wereld.

Zondag 13 oktober 2024
Langs de Po rijden we via de Fiatfabrieken naar het jachtslot Stupinigi, een juweeltje van laat-barokke fantasiekunst. Na een gezamenlijke lunch bezoeken we het paleis van Venaria Reale, het Versailles van de voormalige koninklijke familie Savoye. Daarna gaat het naar de luchthaven van Milaan voor de terugvlucht naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie