Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Tugendhat
Beautiful onyx stone natural texture patterns, design wall, modern architecture, white, yellow and brown colors
52427429925_cb34349fd0_o
52416935202_5dde27e809_o
Zizkov television tower - Church of the most sacred heart of Our Lord, Jiri z Podebrad square, Vinohrady district, Prague, Czech republic
52417960088_d2eb87ecf5_o
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dancing House (called Ginger and Fred) in New Town in Prague (UN
Prague Castle, Czech Republic

In 1926 wordt ‘Das Schloss’ posthuum gepubliceerd. Franz Kafka is reeds twee jaar overleden. In de roman ‘Het Slot’ speelt Hrdacany, de burcht van Praag, een hoofdrol. Diezelfde burcht van Praag krijgt net in die jaren 1920 een complete make-over, onder leiding van de Sloveense architect Jozef Plecnik.

Misschien is het vergezocht een link te ontwaren tussen de bevreemding en absurditeit bij Kafka en de bevreemding en absurditeit bij Plecnik. (Her)Lees Kafka en kom mee naar Praag en Tsjechië, om het te (her)ontdekken vanuit een modernistisch perspectief!

Wat spookt Jozef Plecnik uit in de burcht van Praag? Staat het beste werk van Adolf Loos in Praag? Een meesterwerk van Mies Van der Rohe op een boogscheut van Praag?

Ontdek het samen met ons en sta verstomd van de stedenbouw van Plecnik, de architectuur van Mies en de interieurs van Loos. 

Reisprogramma
Woensdag 31 mei 2023
Op ontdekking, want zoeken moet je, naar wat Jozef Plecnik precies heeft verbouwd/gewijzigd/toegevoegd in de overdonderende middeleeuwse, boheemse en barokke context van de burcht van Praag. Waar horden toeristen aan voorbijlopen maar architectuurliefhebbers voor in zwijm vallen: we bekijken en onderzoeken in en rond de burcht de tijdloze ingrepen van Jozef Plecnik.

Donderdag 1 juni 2023
Een andere kijk verruimt onze blik op Praag in de voormiddag: een wandeling doorheen Praag met de focus op enkele opmerkelijke voorbeelden van het Tsjechische Kubisme. De voornaamste vertegenwoordiger hiervan en leerling van Otto Wagner, Pavel Janàk heeft het warenhuis van de Zwarte Madonna ontworpen. We beëindigen de wandeling met een bezoek aan het Museum van het Tsjechisch Kubisme.
In de namiddag doen we een uitstapje westwaarts van Praag naar de stad Pilsen waar de Tsjechische architect Adolf Loos enkele appartementen heeft ingericht en die sinds enkele jaren opengesteld zijn voor publiek.

Vrijdag 2 juni 2023
Adolf Loos is geboren in Brno (1870) maar het zal Mies Van der Rohe zijn die er zijn modernistische stempel op zal drukken. Bijna honderd jaar oud maar merkwaardig genoeg nieuwer dan ooit: Villa Tugendhat (gebouwd in 1929 maar herboren in 2012) maakt van Brno een daguitstap waardig. Ontdek samen met ons dit onbetwiste meesterwerk van de architectuur. Aansluitend maken we een wandeling in het historisch centrum van Brno.

Zaterdag 3 juni 2023
In de voormiddag is er tijd om Praag op eigen houtje te verkennen.
In de namiddag ondernemen we een busreis naar de omgeving rond Praag om niet te missen modernistische pareltjes te bezoeken. Allereerst is er de merkwaardige Church of the Most Sacred Heart door Jozef Plecnik ontworpen in 1929. Vervolgens bezoeken we de merkwaardige Villa Rothmeyer, de eigen woning van architect Otto Rothmayer. De hoofdschotel blijft Adolf Loos die met zijn ongeëvenaarde Villa Müller menig bezoeker zal verbazen. Na een gezamenlijk diner sluiten we af met een exclusief avondbezoek aan Villa Winternitz, eveneens van de hand van Adolf Loos.

Zondag 4 juni 2023
Traag, gestaag en vaag: moderniteit in Praag is geen evidentie. Nu we vertrouwd zijn met de frisheid van het Tsjechisch kubisme, de luxe van Loos, de sereniteit van Mies en de tijdloosheid van Plecnik, kunnen we er nog een hedendaags sausje over gieten: wat biedt het Praag van de laatste decennia? Op een afsluitende wandeling door Praag kijken we naar het Praag van de toekomst en hoe sommige architecten daar een antwoord op trachten te formuleren: Frank Gehry, Jean Nouvel, Brainwork en anderen.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie