Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.

Met Hendrik Vanden Abeele van ensemble Psallentes leggen we ons een dag lang toe op het fenomeen ‘toonaard’. Vandaag kennen we in de klassieke muziek fundamenteel maar twee toonaarden: ‘groot’ en ‘klein’. De keuze van de componist voor een van die twee wordt ingegeven door de vraag of het open of vrolijke muziek wordt (‘groot’), dan wel eerder gesloten of sombere muziek (‘klein’). In de middeleeuwen (en ook al bij de Grieken) was men met dergelijk onderscheid erg bezig. In de muziek van de christelijke kerk werden niet minder dan acht verschillende toonaarden gebruikt, elk met hun eigen karakter. Dat blijkt onder meer uit kapitelen in de oude abdij van Cluny.

Aan de hand van veel praktische voorbeelden, vaak direct uit middeleeuwse manuscripten genomen, exploreren we de fascinerende wereld van wisselende stemmingen in de muziek. Het wordt echter geen puur theoretische dag — we gaan ook echt zingen!

Tip: Op 5 februari 2023 kan je naar ‘Tonarius’ van het vocaal ensemble Psallentes in Concertgebouw Brugge. Schrijf je je in voor deze cursus, dan krijg je maar liefst 20% korting op 2 tickets (rang 1 en 2) voor deze voorstelling. De kortingscode krijg je toegestuurd na je inschrijving.

Past dit moment niet? Neem dan een kijkje op onze agenda om te zien waar en wanneer deze activiteit nog plaatsvindt!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie