Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52620503477_2188ae28ce_o

Het MSK in Gent brengt dit voorjaar de eerste monografische tentoonstelling ooit over Theodoor Rombouts (1597-1637). Rombouts was een gevestigde waarde in het Antwerpse kunstenaarsmilieu. In deze lezing belicht Koenraad Jonckheere, professor Noordelijke Renaissance en Barok aan de Ugent, het oeuvre en de carrière van deze virtuoos van het Vlaamse caravaggisme.

Na zijn opleiding emigreert Theodoor Rombouts aan het begin van de 17de eeuw naar Italië, waar hij geïnspireerd wordt door de revolutionaire schilder Caravaggio en diens belangrijkste navolger Bartolomeo Manfredi. Terug in Antwerpen ontwikkelt Rombouts een geheel eigen artistieke identiteit. Hij weet invloeden uit Noord en Zuid subliem te versmelten.Vanuit zijn atelier op de Meir speelt hij vernuftig in op de wensen van het publiek, en ontwikkelt hij zich tot specialist van het Vlaamse caravaggistische genrestuk. De impact van de schilderstijl van Peter Paul Rubens op de kopersmarkt zorgt dan weer voor de aanwezigheid van Rubensiaanse toetsen in zijn schilderijen. Rombouts’ carrière eindigt echter abrupt wanneer hij in 1637 sterft, amper veertig jaar oud.

Koenraad Jonckheere is professor Noordelijke Renaissance en Barokkunst aan de UGent. Hij is lid van het wetenschappelijk comité voor de tentoonstelling over Theodoor Rombouts in het MSK.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie