Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52457312132_fb3bc794e0_o-1
Castle Combe
52458286445_4e4431f24d_o
52458364608_560e4365ce_o
St Edward’s Parish Church, Stow-on-the-Wold
October 16, 2019 - Sudeley castle in Winchcombe, Cotswold, Chelt
Bourton-on-the Water Goldsmiths in Gloucestershire, UK
Cotswold sheep neer Chipping Campden in Gloucestershire with Chu
The Eye Over The Circle
Belas Knap is a neolithic, chambered long barrow situated on Cle

De Cotswolds in Centraal-Engeland zijn gekend omwille van de prachtige landschappen en de vele charmante steden en dorpjes. Het gebruik van de lokale gelige kalksteen in de architectuur, het lieflijke heuvellandschap, de talrijke landhuizen en de gezellige dorpen maken van deze regio een populaire reisbestemming en een dankbaar decor voor films en series. De Arts and Craftsbeweging – onze insteek voor deze reis – is in deze regio bijzonder belangrijk geweest. 

We verblijven in Cirencester, een aangenaam stadje van waaruit we op verkenning gaan in de Cotswolds. We komen zowel op bekende plaatsen als bij verborgen parels. Belangrijke kathedralen, grootse abdijen, rijke landhuizen, machtige burchten en heerlijke tuinen: het staat allemaal op het programma!  Zowel de Romeinen, de Plantagenets, de Tudors als de Victorianen hebben hun stempel op de streek gedrukt en komen dus aan bod. Samen met Peter De Smet bezoeken we geboortehuizen van componisten, gaan we op zoek naar de getuigen van het verre prehistorische verleden en genieten we van de vele vergezichten die dit landschap rijk zijn. Denken we maar aan Tewkesbury, Sudeley Hall, Belas Knap, Worcester, Goucester, Berkeley Castle, Hidcote Manor en zo veel meer. 

Reisprogramma
(programma onder voorbehoud van wijzigingen)

Zondag 9 juli 2023 (Polesdon Lacy, Cirencester)
Na aankomst in Dover rijden we in de richting van Londen, voor een eerste stop aan Polesdon Lacy. Hoewel dit prachtig landhuis minstens teruggaat tot de 18de eeuw, dateert de huidige toestand uit het begin van de 20ste eeuw. Het interieur bevat een hoogstaande kunstverzameling. We bereiken Cirencester waar we inchecken in ons hotel en genieten van een gezellig diner.

Maandag 10 juli 2023 (Tewkesbury, Sudeley Hall en Belas Knap)
De voormalige abdijkerk van het benedictijnenklooster van Tewkesbury wordt beschouwd als één van Engelands mooiste kerken in Normandische stijl. Tewkesbury bezat al een bedehuis in de 7de eeuw, maar het huidig gebouw dateert uit de vroege 12de eeuw. Niet ver daarvandaan ligt Sudeley House, een erg indrukwekkend slot met verschillende tuinen. Het was ooit in bezit van koningen Edward IV en Richard III, werd bezocht door Henry VIII en Anna Boleyn, en werd uiteindelijk de laatste rustplaats van koningin Catherine Parr. Fijn weetje: dit is het enige privéhuis in Engeland waar een koningin begraven ligt. Vlakbij Sudeley House bevindt zich de grafheuvel van Belas Knap die zowat vijfduizend jaar oud is. Een korte wandeling brengt ons naar dit indrukwekkend monument.

Dinsdag 11 juli 2023 (Cheltenham, Stanway en Bourton-on-the Water)
Onze eerste stop vandaag is het geboortehuis van de componist Gustav Holst in Cheltenham. Holst werd wereldberoemd door zijn orkestsuite The Planets. In dit huis bracht hij zijn jeugd door, maar je komt er vooral te weten hoe men leefde in het Victoriaanse tijdperk. We bezoeken hier ook The Wilson of het Cheltenham Museum and Art Gallery. Het museum heeft een belangrijke collectie Arts and Crafts-voorwerpen van ondermeer William Morris, Baillie Scott, Voysey en Eric Gill, maar ook een kunstverzameling waaronder 43 schilderijen uit de Nederlandse en Belgische school geschonken door Baron de Ferrieres, van kunstenaars als Gerrit Dou, Rachel Ruysch en Jan Steen. We rijden verder naar Stanway House, ooit meer 800 jaar in het bezit van de abdij van Tewkesbury, met prachtige tuinen en de hoogst spuitende fontein van Engeland. We genieten tenslotte van het mooie dorpje Bourton-on-the-Water voor we terugkeren naaar Cirencester.

Woensdag 12 juli 2023 (Gloucester, Berkeley Castle en Stroud)
In de havenplaats Gloucester staat een indrukwekkende kathedraal. Al in de 7de eeuw werd hier een bedehuis opgetrokken als onderdeel van de Sint-Pietersabdij. Het huidige kerkgebouw is een waar mirakel van gotische architectuur, vaak te zien als filmdecor. Naast het graf van koning Edward II is het de schitterende kloostergang die van deze kathedraal een must-see maakt. Na ons bezoek aan de kathedraal en het centrum van Gloucester rijden we naar Berkeley Castle in het gelijknamige stadje. In dit magnifieke slot zou volgens de overlevering koning Edward II vermoord zijn. Naast de indrukwekkende burcht - opnieuw een waar filmdecor - is er ook een erg mooie tuin. We gaan verder naar het stadje Stroud, waar we de lokale sfeer opsnuiven.

Donderdag 13 juli 2023 (Hidcote Manor, Chipping Campdon en Bourton House)
De tuin van Hidcote Manor wordt beschouwd als één van de mooiste voorbeelden van de Arts and Crafts-style van het land. Dit geesteskind van de Amerikaan Lawrence Johnston bestaat uit verschillende compartimenten afgesloten door onder ander taxushagen. Het iets verderop gelegen Chipping Campdon was ooit een belangrijk centrum van wolhandel vand de 14de tot de 17de eeuw. Van deze voorspoed getuigen onder andere High Street, de overdekte markt en de machtige Sint-Jacobskerk. Op een luttele tien kilometer afstand bevindt zich Bourton House and Gardens, opnieuw één van de mooiste tuinen in de Cotswolds.

Vrijdag 14 juli 2023 (Rollright Stones, Chipping Norton, Chastleton en Stow-on-the-Wold)
De Rollright Stones is een megalitisch monument dat ons leert hoe in de prehistorie al religieuze architectuur werd gebouwd in deze streek. Iets verderop ligt Chipping Norton¸ een charmant dorp met ondermeer een merkwaardige fabriek verbouwd tot flats en een bijzondere kerk. Ten noordwesten hiervan ligt Chastleton House, een 17de-eeuws slot dat een belangrijke rol speelde tijdens de Engelse burgeroorlog, omgeven door een prachtige tuin. Wie de reeks Wolf Hall zag, zal dit slot direct herkennen. We rijden iets verder naar Stow-on-the-Wold om er in dit typische, lieftallige stadje de sfeer op te snuiven.

Zaterdag 15 juli 2023 (Malmesbury, Newark en Chavenage House)
In het stadje Malmesbury bezoeken we onder andere de kerk die ooit toebehoorde aan de nu verdwenen abdij van Malmesbury. Op een twintigtal km bevindt zich Newark House. Dit landhuis, ooit een eenvoudig jachtpaviljoen, werd recent in haar oude glorie hersteld. Vanuit de tuin heeft men prachtige zichten op het bekende landschap van de Cotswolds. Iets verderop bezoeken we Chavenage. Dit 16de-eeuwse landhuis is volledig uit de lokale steen opgetrokken, zelfs het dak! Ook dit slot speelde een belangrijke rol tijdens de burgeroorlog, Cromwell heeft er zelfs gelogeerd. Ook Chavenage werd vaak als decor voor films en televisiereeksen gebruikt, ondermeer in Kubricks Barry Lindon (1975) en The Mysterious Affaire at Styles, Agatha Christies eerste verhaal waarin Hercule Poiret optreedt.

Zondag 16 juli 2023 (Cirencester)
Vandaag doen we het wat rustiger aan en genieten van de stad waar we logeren: Cirencester. Cirencester was na Londen de grootste stad tijdens de Romeinse bezetting. We komen nog restanten uit die tijd tegen zoals het amphitheater, en maken tijd voor een bezoek aan het Corinium museum, gewijd aan die Romeinse tijd. De parochiekerk van Johannes de Doper is één van de grootste van Engeland, gebouwd in perpendicular stijl. Ook Cirencester Park is de moeite waard!

Maandag 17 juli 2023 (Lower Broadheath, Worcester en Great Malvern)
Na een zeventigtal kilometer bereiken we Lower Broadheath waar in The Firs de beroemde componist Sir Edwar Elgar werd geboren. In de vlakbij gelegen stad Worcester, aan de rivier de Severn, staat één van de grootste kathedralen van Engeland. Men kan er verschillende bouwstijlen bewonderen van de Normandische stijl tot de perpendicular. Indrukwekkend! De stad is echter nog heel wat ouder dan de kathedraal laat vermoeden. Romeinen vestigden zich hier en Worcester werd een belangrijk centrum van ijzernijverheid. Worcester biedt dus heel wat meer dan de naar haar vernoemde saus. We genieten van een stadswandeling en een bezoek aan het stedelijk museum. We zoeken daarna de Malvern Hills op, met op de helling de stad Great Malvern die in de jaren 1820 een belangrijk kuuroord werd. Er is een prachtige kerk te zien en op het rooms-katholieke kerkhof van Little Malvern ligt Sir Edward Elgar begraven.

Dinsdag 18 juli 2023 (Rodmarton Manor, Owlpen Manor en Tetbury)
Vandaag bezoeken we een paar heerlijke landhuizen. Het slot Rodmarton, gebouwd voor de familie Biddulph, dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Het is een wonderbaarlijk gebouw in Arts and Crafts-style, ontworpen door Ernest Barnsley. Door kenners ter zake wordt het beschouwd als één van de beste huizen in die stijl. Een kleine 25 kilometer westwaarts, verborgen in een vallei, staat Owlpen Manor. Wanneer Rodmarton amper meer dan honderd jaar oud is, dan gaat de geschiedenis van Owlpen Manor terug tot de 13de eeuw. Het huidige huis werd tussen 1464 en 1616 gebouwd en sindsdien lijkt er de tijd stilgestaan. Op het einde van de 19de eeuw werd Owlpen Manor een icoon van de Arts and Crafts. Niemand minder dan de dichter Algernon Swinburn noemde het een incomparable paradise. De op één na grootste stad van de Cotswolds is Tetbury, woonplaats van Koning Charles III en zijn echtgenote die het slot van Highgrove betrekken. Ooit een belangrijk centrum van de wolindustrie, bezit Tetbury nog heel wat getuigenissen uit dat groots verleden. We ontdekken er de smalle straatjes, het mooi stadhuis en St. Mary’s Church.

Woensdag 19 juli 2023 (Standen en Dover)
We besluiten onze reis met een bezoek aan Standen House, een schitterende realisatie in the Arts-and-Crafts-style. Zowel Philip Webb als William Morris zijn hier de belangrijkste namen. Na een vrije lunch in Standen rijden we naar Dover voor de terugreis naar België.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie